Windenergie van Van der Wal

Het Friese dorp It Heidenskip is de thuisbasis van Jolle en Hielkje van der Wal. Daar ligt hun prachtige boerderij in het uitgestrekte landschap, met daarachter de garage waar Jolle aan Amerikaanse oldtimers klust. In diezelfde schuur is hun zoon gestart met een eigen landbouwmechanisatie bedrijf, tractoren komen voor onderhoud en reparatie, evenals de machines die aan de tractoren hangen. Tot 2007 hadden ze er ook melkvee, daarna nog een tijdje jongvee. ‘De derde generatie was ik’, vertelt Jolle. ‘Mijn opa is hier ooit begonnen.’ Maar zoon, die de boel op een gegeven moment zou kunnen overnemen, had niet zoveel met vee, die wilde liever de machinerie in. Hielkje: ‘We hebben nog foto’s van hem als klein jochie van een jaar of twee, waarop hij al met weet-ik-veel wat voor sleutel in zijn hand staat.’ En dus vertrok het vee, wat veel werk scheelt en ook veel stroom.

Meer over deze bron

Jolle: ‘Het land is er nog wel, we bewerken het en verkopen de vrucht. De boeren nemen het gewas af en daar krijgen wij de mest weer van. Voorlopig kunnen we hier wel mee door.”

Hoog boven hun boerderij torent een windmolen uit. ‘We hebben deze sinds 2003. Hij zou wel zo’n 20 jaar moeten kunnen draaien, en 25 is waarschijnlijk ook geen probleem. Deze molen is 45 meter hoog. En dat is eigenlijk nog maar een kleintje.’ Het is hun tweede molen. De eerste was 30 meter hoog en kregen ze al in 1994. ‘Iemand in de buurt begint ermee, de volgende denkt: goh, misschien is dat ook wel iets voor mij. Zo begint het balletje te rollen. We vinden duurzaamheid belangrijk, maar het is ook een investering voor de toekomst.’

Als ze niet op het land bezig zijn of klussen aan oldtimers, reizen ze de wereld over. Bijvoorbeeld om hun dochter te bezoeken, die in Bakoe woont en zich daar bezighoudt met agrarische ontwikkeling. Of gewoon samen, ver of dichtbij, genietend van natuur en cultuur. Dat gaat toch een stuk makkelijker, nu ze geen vee meer hebben.

Wil je ook windenergie van Jolle en Hielkje? Meld je hier aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.