Windenergie van Meerwind

Je kon er, rijdend over de A4 onder de rook van Schiphol, al niet omheen. Twee tientallen meters hoge turbines met prominente belettering overdwars: Vandebron. Daar zijn er onlangs nog weer twee bijgekomen. Vereniging Meerwind besloot de duurzame energie die haar molens aan beide zijden van de snelweg nabij Nieuw-Vennep opwekken, te leveren via Vandebron. Bij elkaar ruim 4,6 megawatt, goed voor de energiebehoefte van ruim 2000 huishoudens. “We hebben als bestuur een zorgvuldige afweging gemaakt en zijn uitgekomen bij Vandebron omdat hun aanpak ons het meeste aanspreekt”, verklaart voorzitter Bert van Noord.

Meer over deze bron

Donaties
Meerwind exploiteert momenteel drie windmolens, een kleine uit 1991 en twee grote van recenter datum. Van Noord: “Onze basis ligt bij een aantal visionaire en betrokken inwoners uit Haarlemmermeer, die in 1989 al zagen dat het op termijn afgelopen zou zijn met fossiele brandstoffen.” Ondertussen heeft de vereniging ca 1100 leden, die minimaal 5 euro contributie betalen om de organisatie van het flink gegroeide initiatief op orde te houden. Waarbij nog moet worden bedacht, dat de vereniging vanuit haar doelstellingen nog weer een flink deel van de financiële baten van de opwekking van windenergie met haar molens, bestemt voor duurzaamheidsprojecten in de eigen regio. Daarnaast wordt jaarlijks gedoneerd aan groene start ups in derdewereld landen. En of dat nog niet duurzaam genoeg is: Burgers en verenigingen in en rond Haarlemmermeer die een duurzaam initiatief willen opstarten en daarvoor startkapitaal nodig hebben kunnen bij Meerwind aankloppen. Jaarlijks wordt op die manier voor 10.000 Euro aan duurzame projecten opgestart.

Educatie
Een van de twee windmolens die nu voor huishoudens via Vandebron produceert, staat op een perceel van voormalig agrariërsechtpaar Ton en Madeleine Wink; telgen uit een lokaal bekend uitbatersgeslacht van horeca langs de Ringvaart om de Haarlemmermeer. Het recht van overpad en de opmerkelijk grote parkeerplek onder de molen zijn welkome faciliteiten voor Meerwind. Immers, met regelmaat komen er groepen, waaronder schoolkinderen, bij de molen kijken. “Daarmee vullen we onze educatieve taak in”, vertelt Lex Mooiweer, beoogd opvolger van Van Noord als preses. “Wat het dan ook altijd heel goed doet, zijn de braakballen die roofvogels bij de molen achterlaten. Regelmatig zitten ze hier op de uitkijk, wat maar weer bewijst dat windmolens en fauna – en specifiek vogels – prima samen gaan.”

Interesse in overstappen naar duurzame windenergie uit de Haarlemmermeerpolder? Schrijf je dan nu in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.