HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Coöperatie energieKansen

Zonne-energie van Coöperatie energieKansen

Het Drentse dorpje Ansen heeft de missie om geheel energieneutraal te worden. In 2014 werd begonnen aan de bouw van een nieuwe potstal op landgoed Rheebruggen, om de 150 koeien van het Drentse Landschap te herbergen. Door de inmiddels opgerichte energiecoöperatie werden plannen gemaakt om het dak van de stal vol te leggen met zonnepanelen. Nu ligt het dak vol zonnepanelen die genoeg energie opwekken voor 35 huishoudens.

Meer over deze bron

De toekomst: Ansen energieneutraal
Het Drentse dorpje Ansen heeft de trotse missie om helemaal energieneutraal te worden. De 284 inwoners worden daarbij aangevoerd door een vijf aanvoerders: Albert, Cees, Deet, Peter en Ruurd. In 2011 werd er in het dorp een enquête gehouden over wat de Ansenaren op de agenda van de toekomst wilden plaatsen. Duurzaamheid kwam als één van de punten naar boven. De werkgroep ‘Duurzaam Ansen’ werd opgericht, waarna de interesse van het dorp in duurzaamheid alleen maar toenam. Tientallen Ansenaren werden actief. Woningen kregen een energiescan en met gezamenlijke acties werden isolatie, led-verlichting en zonnepanelen ingekocht. Ook het dorpshuis werd voorzien van duurzame verlichting en het dak werd volgelegd met zonnepanelen.

Met het hele dorp werken aan duurzaamheid
In 2014 werd begonnen aan de bouw van een nieuwe potstal op landgoed Rheebruggen, om de 150 koeien van het Drentse Landschap te herbergen. Door de inmiddels opgerichte energiecoöperatie werden plannen gemaakt om het dak van de stal vol te leggen met zonnepanelen. “De kosten voor netinpassing zouden voor ons zijn, met uitzondering van de eerste 25 meter”, vertelt Kees. “Het transformatiehuisje stond vlak voor de deur! Mede daardoor is het gelukt.” De werkgroep komt iedere maand bij elkaar, de volgende stap is om samen met Groningse studenten slimme meters nog slimmer te maken, met een kastje genaamd I-CE. Ook in nabije dorpen, zoals Boven Pekela, wordt het concept van Duurzaam Ansen gekopieerd. Maar dat is alleen maar goed, vindt het vijftal. Ben je ook geïnspireerd geraakt door het verhaal van Duurzaam Ansen? Schrijf je in voor goeie energie Vandebron.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.