HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Het Domijn

Zonne-energie van Het Domijn

Bij Arts & Crafts campus Het Domijn in Weesp werken zo’n veertig ambachtslieden en kunstenaars. Op het dak liggen bijna 2.000 zonnepanelen die genoeg energie opwekken voor vijftig huishoudens. En die goeie energie verkopen ze via Vandebron.

Meer over deze bron

Weesp internationaal op de kaart zetten
“We zijn hier niet in de RAI hè?”, zegt Toon tijdens de rondleiding. In het voormalige marinecomplex, wat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Luftwaffe werd bezet, werken nu zo’n veertig ambachtslieden en kunstenaars, variërend van schilders tot beeldhouders. “Toen we hier kwamen in 1989, was het ’n ongeregeld zooitje. Het hoofdgebouw was één ruimte, er zat geen muur in en verwarming was er ook niet”, vertelt Toon. “Al heel snel stond het hier vol met caravans, boten en vage projecten. En soms werd alles leeggehaald omdat er een film werd opgenomen. Iedereen was hier maar een beetje aan het cowboyen.”

Nog steeds is Het Domijn vrij chaotisch én uiterst eigenzinnig. Maar ondertussen zijn hier professionele kunstenaars aan het werk, die het stadje Weesp internationaal op de kaart zetten. Hier wordt onder andere gebouwd aan De Parade, en decors van shows van Madonna.

Duurzaamheid en creativiteit gaan goed samen
Het terrein bestaat uit drie losse gebouwen. Sinds de herfst van 2015 liggen er dankzij Janszon bijna 2.000 panelen op het dak van het hoofdgebouw. De leden van Het Domijn hielpen zelf mee met het aanleggen van de zonnepanelen. Toon vertelt: “Zelf zonne-energie opwekken sluit heel erg goed bij ons aan. Over alle onderwerpen wordt door de ledenraad gestemd — dus ook hierover — maar dat ging vrij vlot. Onze leden zijn geïnteresseerd in het klimaat. We werken allemaal aan het onderhoud van het bos, en we zijn ook bezig met het hergebruiken van hemelwater.”

Uiteindelijk willen de leden van Het Domijn, als coöperatie, aantonen dat creativiteit, socialiteit, cultuur, economie en ecologie goed samen gaan. Niet alleen voor eigen leden, maar ook voor de samenleving. Vandaar dat het passend is dat er na het eigen gebruik van de lokaal opgewekte zonne-energie, nog genoeg energie overblijft om met vijftig huishoudens te delen. En dat doen ze via Vandebron! Ook geïnspireerd geraakt door het Domijn? Meld je snel aan. Wie weet ontvang jij binnenkort ook goeie energie van je eigen energiebron.

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.