HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Familie van Dalen

Zonne-energie van Familie van Dalen

Je hebt familiebedrijven en je hebt dat van de familie Van Dalen. Een veelzijdig agrarisch bedrijf, waarin meerdere generaties hun brood verdienen. Ze telen suikerbieten, aardappelen, wortelen en uien, houden vleeskoeien en kalveren, leveren loondiensten en beheren koelcellen. En of dat nog niet genoeg werk oplevert, hebben Willem-Maik en zijn vrouw Miranda ook nog vergevorderde plannen voor de aanleg en exploitatie van hun natuurgebied Swifterpark. “Dat moet een plek vol beleefbare natuur worden”, legt Miranda uit. “Met educatie, een boerderijwinkel, vrij lopend vee en allerlei natuur gerelateerde activiteiten. Het wordt zo’n 24 hectare groot.”

Meer over deze bron

Plicht
Op de stallen van VOF Van Dalen, verdeeld over twee locaties in Swifterbant, liggen bij elkaar 1190 zonnepanelen. Die leveren duurzame energie voor zo’n 100 huishoudens. “Het is toch best wel een bijzonder idee dat je energie kunt opwekken voor mensen hier uit de buurt”, verklaart Willem-Maik de keuze voor levering aan Vandebron. “We hadden van collega boeren uit de omgeving over Vandebron gehoord; het concept sprak ons meteen aan.” Ze noemen zichzelf geen idealisten, wel realisten. Investeringen moeten worden terugverdiend; het gaat er alleen wel om waar je in investeert. “Voor ons is zonne-energie zo’n keuze die verder gaat dan een simpel rekensommetje. We hebben immers ook een plicht naar volgende generaties. Kinderen zijn de toekomst.”

Knuffelbeer
Zelf hebben Willem-Maik en Miranda 4 kinderen: Ilse, die na haar middelbare school hoopt te kunnen gaan studeren voor dierenarts. “Anders wordt het denk ik de hogere landbouwschool”, zegt ze. Eerst nog maar de HAVO afmaken. Ook zusje Lotte is van de dieren. Haar paarden Joska – ‘die kleine’ – en Joy zijn haar grote passie. Tom en Sam vormen met vader Willem-Maik de mannelijke helft van het moderne boerengezin. Erfhond Balou completeert het sympathieke stel. De diepzwarte viervoeter ontleent zijn naam aan het feit dat hij als pup wel wat weg had van de beer met die naam uit Jungle Book. Op het erf aan de Biddingweg gedraagt Balou zich vooralsnog vooral als knuffelbeer. “Ja, dat wordt nog wat als we hier straks in de grote stal de boerderijwinkel en instructielokalen voor het Swifterpark hebben ingericht en er veel aanloop is.”

Wil jij zonne-energie van de familie Van Dalen uit Swifterbant? Meld je dan nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.