HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Duurzaam Ansen

Zonne-energie van Duurzaam Ansen

Hij doet al het boerenwerk in zijn eentje. Met heel veel liefde voor en kennis van dier en natuur. Alexander Ekkels, beheerder van het traditioneel gemengd agrarisch bedrijf op landgoed Rheebruggen. Hij is ‘gewoon’ in loondienst bij Stichting Het Drentse Landschap. “Ik werk van jongsaf al in de agrarische sector”, vertelt hij. “Toen deze kans voorbij kwam, twijfelde ik geen moment. Dit is de baan van mijn leven op de mooiste plek van de wereld.” Dat laatste valt niet te ontkennen. Omzoomd door boomsingels, temidden van grasgroene weilanden, pronkt de oude boerenhoeve de Veldkamp in al haar historische statigheid. En toch, op de beide grote stallen achter het woonhuis, liggen volop zonnepanelen. Sinds 2015 al 624, in 2018 nog eens 384 erbij. Samen goed voor duurzame zonne-energie voor ongeveer 70 huishoudens.

Meer over deze bron

Limousines
Het boerenbedrijf is wonderwel goed bewaard gebleven, ondanks de intensieve ruilverkaveling die ook in deze regio het agrarisch gebied heeft hervormd. “Je waant je zo 300 jaar terug in de tijd”, zegt voorzitter Albert Smand van Coöperatie EnergieKansen, die de daken van de stallen huurt en daarop de zonnepanelen exploiteert. “Op deze boerderij wordt traditioneel kleinschalig geboerd”, legt Alexander Ekkels uit. “Er zijn nu zo’n 70 kalverende koeien, 70 ossen en pinken en 30 jaarlingen. We hebben voor Limousinrunderen gekozen, omdat die goed tegen het schrale voer kunnen. We bemesten het land weinig, er zitten dus minder voedingsstoffen in het gras.” De dieren grazen in het seizoen op een terrein van tweehonderd hectare, maar wel in verschillende groepen. ’s Winters staan ze op stal en krijgen ze hooi en graan van eigen land.

Nageslacht
In een van de stallen ligt stier Julian tevreden te herkauwen. De driejarige krachtpatser moet zorgen voor nageslacht en heeft de mooie dames voor het uitkiezen. Alexander kent ze stuk voor stuk bij naam. Met sussende geluidjes en pratend loopt hij Femke, Hennie en de andere dieren in het koppel tegemoet. Die lopen niet weg, zijn volledig vertrouwd met zijn rustige manier van doen. “Kalmte past bij de omgeving en bij mijn manier van werken”, zegt hij. “Ik heb het er zeker wel druk mee, veel meer dan de 36 uur per week die in mijn contract staan. Maar daarom hoef ik zelf nog niet druk te doen. Ik houd van dit vak, van de dieren en van deze werkwijze; dicht bij de natuur, letterlijk zo natuurlijk mogelijk.”

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.