HomeEnergiebronnen

Windenergie langs de A4

Windenergie langs de A4

Iedere dag passeren een paar honderdduizend auto’s het aardappelveld en de twee windmolens aan de A4. Ze staan er dankzij Johan en Wybren. Omdat ze de molens geen nummers maar namen wilden geven, kwam Wybren met de namen Notos en Boreas: “Ik heb het Griekse woord voor wind opgezocht. Boreas is de God van de noordenwind, Notos van de zuidenwind. De molens staan ook noord en zuid van elkaar.”

Meer over deze bron

Windmolens met een naam
Al sinds eind vorige eeuw waren er plannen voor windmolens aan de A4, maar de betrokken partijen, grondeigenaren en ontwikkelaars kwamen er samen niet uit. Vervolgens namen Johan ter Schuur en Wybren Scheepsma in 2011 het stokje over. Het tweetal werkte al eerder aan vele windenergieprojecten, maar nooit eerder gezamenlijk in een project. Na wat tegenslagen, kwam het eind 2013 in een stroomversnelling. De kosten voor aansluiting op het elektriciteitsnet en de rente daalden, en de overname van de vergunning was ineens rond. Bovendien was er een goede klik met alle betrokken partijen. Iedereen wilde graag en legde iets bij. De windmolens Notos en Boreas zijn in het voorjaar van 2015 gebouwd en sinds april draaien ze en zijn ze volop in productie.

Goeie energie voor zo’n 2.200 huishoudens
Het tweetal is vooral trots dat ze er ondanks alle tegenslagen staan en nu energie opwekken voor zo’n 2.200 huishoudens. “We moeten echt naar een duurzamere samenleving met schone energie toe, daar doen we het voor.” zegt Johan. Ben jij één van de huishoudens die goeie energie van Johan en Wybren krijgt? Schrijf je snel in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.