Windenergie van Windpark Andorraweg

Al zolang Izaak van Melle zich herinnert, speelt duurzaamheid en groene energie een onmiskenbare grote rol in zijn leven. In 2017 werd hij, samen met zijn dochter Lidewij, investeerder van Windpark Andorraweg in Zeeland. Maar het was al in 1973, geïnspireerd door de oliecrisis, dat Izaak in zijn eerste windenergieproject belegde. “Als er een energieprobleem is, maar ondertussen het aan alle kanten om je oren waait, waarom werd daar dan niet grootschalig gebruik van gemaakt?”, aldus Izaak.

Meer over deze bron

Naast het investeren in windenergie zette Izaak ook stappen om de snoepfabriek van zijn familie te verduurzamen. Hierdoor werd het bedrijf één van de eerste in Nederland die duurzaam produceert. In diezelfde periode raakte Izaak bevriend met windpionier Henk Lagerweij. Henk stond aan de basis van de windindustrie in Nederland en ontwierp de eerste kleine windturbines. Izaak raakte door zijn interesse in duurzame energie ook zakelijk betrokken bij Lagerweij. “Met mijn interesse in het milieu kon ik niet meer om duurzame energie heen’ vertelt Izaak. Het duurde echter nog even voordat ook de rest van Nederland overtuigd was.

Met de eerste windturbines van Lagerweij die elektriciteit opwekten voor slechts één huishouden, zijn de tijden veranderd. Veertig jaar later voorziet de Lagerwey turbine van Windpark Andorraweg zo’n 1.280 huishoudens van goeie energie. “Als we in de buurt zijn, gaan we altijd even kijken”, aldus Lidewij.

Wil jij ook goeie energie van Zeeuwse bodem? Meld je nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.