HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Zonneveld Best

Zonne-energie van Zonneveld Best

Verduurzamen? Begin bij jezelf, vindt Gerald van Kessel. ‘We zijn het verplicht naar de volgende generaties.’

Meer over deze bron

Gerald is samen met zijn broer directeur en eigenaar van MGM Projectontwikkeling in het Brabantse Best. Zijn ouders hadden een handel in bouwmaterialen, waar hij na zijn schooltijd ging werken en bleef hangen. Maar de natuur bleef Gerald trekken. Hij werd sponsor van een stichting die huizen bouwt voor de allerarmsten ter wereld, reisde met hen mee om te zien wat er met zijn geld gebeurde en werd daar vervolgens goed op zijn nummer gezet. ‘De mensen daar waren misschien arm, maar wisten veel beter dan wij wat er in het leven toe doet. Zij waren veel verder dan wij wat betreft duurzaamheid, en vooral: hun voetprint was veel minder groot dan de onze.’ Eenmaal thuis besloot hij het roer om te gooien. ‘Ineens dacht ik: waarom pas in 2025 beginnen met nul op de meter bouwen en niet gewoon nú? We zien vaak beren op de weg, maar we moeten het gewoon dóen. We bouwen nu alleen nog nul op de meter +++. De architect moet de daken ontwerpen en aanpassen aan de maat van de zonnepanelen en niet andersom.

Over zonnepanelen gesproken: daarvan heeft Gerald er nog eens bijna 20.000 laten aanleggen op het door hem geïnitieerde nieuwe Zonneveld, langs de Eindhovenseweg-Zuid in Best. Daarmee verwacht hij 5 MegaWatt op te wekken - genoeg goeie energie voor zo’n 1500 huishoudens.

‘Met de opdracht van de gemeente wat betreft landschappelijke inpassing in ons achterhoofd, hebben we gekeken of we met het zonneveld meer aan de natuur konden teruggeven dan we zouden nemen. Daarom hebben we er ook een park aangelegd, met fruitbomen en insectenhotels, dat door scholen wordt beheerd in samenwerking met een hovenier. En samen met een schaapherder laten we verschillende kruidensoorten onder de zonnepanelen groeien, die het aantal bloemen-, insecten- en vogelsoorten in het park moeten vergroten.’ Een bijzonder zonneveld dus, met een educatieve insteek. ‘Je kunt bij het park ook elektrische auto’s huren die rijden op stroom van het zonneveld, of er je elektrische fiets opladen - gratis. Een commercieel veld is het niet, nee. Maar dat hoeft ook niet. Mijn koelkast is gevuld - dat is genoeg.’

Wil je ook zonne-energie van Zonneveld Best? Vraag hier een offerte aan!