HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van familie Koekkoek

Zonne-energie van familie Koekkoek

Onder de rook van het Brabantse Almkerk verbouwt Kees Koekkoek op zo’n 75 hectare landbouwgrond aardappelen, rode kool, uien, suikerbieten en wintertarwe. “Groene vingers, groene trekkers, en nu ook groene stroom, dat is 300% groen!” En al zegt akkerbouwer Kees Koekoek dat met een knipoog, het is ondertussen wel zijn motto geworden. Geen wonder dat zijn loodsen zijn belegd met 481 zonnepanelen. Goed voor goeie stroom voor zichzelf en voor minimaal 25 huishoudens.

Meer over deze bron

Van jongs af aan
Het boerenbedrijf vormt al ruim twee eeuwen het bedrijvige hart van de familie Koekkoek. Kees wist van jongs af dat hij zijn vader zou opvolgen. “Dat was geen vraag. Ik ben er in opgegroeid.” Zo gaat dat vaak. En ondertussen gaat ook kleine Daan regelmatig in de trekker even mee het land op. Voor hem is het voorlopig na één rondje meestal ook wel weer genoeg geweest. Wilma werkt als oncologie-verpleegkundige in het ziekenhuis. De boerderij, “dat is helemaal Kees zijn ding”, zegt ze. “Net als energie.” Kees zag het klimaat in de voorbije jaren met eigen ogen veranderen. Wat hem betreft kan het anders en moet het ook anders. Immers, volgende generaties, zoals die van zoontje Daan, verdienen een duurzame leefomgeving. “De zomers zijn steeds natter, het najaar begint eerder. Er valt veel meer regenwater. Dat merken wij boeren, omdat we dagelijks op het land zijn.” Te veel neerslag kan hem trouwens ook zomaar een kwart van de oogst kosten, zoals hem de afgelopen jaren al 2 keer overkwam.

Energie krijgt een gezicht
Energie boeit Kees ook. “Wat is er mooier dan met de zon die de gewassen laat groeien, ook duurzame energie op te wekken?” Al sinds een aantal jaren verdiepte hij zich in de mogelijkheden om te voorzien in zijn eigen elektriciteitsbehoefte. Zonnepanelen op de beide loodsen lagen het meest voor de hand. “Toen voor ons de investering verantwoord was, heb ik de knoop doorgehakt.” Kees gebruikt 40 procent van de capaciteit voor zijn eigen bedrijf, van de rest kunnen anderen profiteren. “Als ik mensen in de omgeving vertel, dat je via Vandebron elektriciteit van onze panelen kunt krijgen, hoor ik louter enthousiaste reacties. Het mooie is dat energie op deze manier een gezicht krijgt.”

Wil jij ook goeie zonne-energie van Kees, Wilma en Daan? Schrijf je dan vandaag nog in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.