Zonne-energie van Familie van Dijk

Huize Van Dijk aan de rustieke It Noard in Surhuizum is een bouwkundig monument. Het ontwerp dateert van midden jaren dertig in de vorige eeuw en is herkenbaar aan de hoekige stijl, het gevarieerde gebruik van rood en geel baksteen en glas in lood in de bovenlichten. Op deze plek boert ondertussen de vijfde generatie Van Dijks. “En altijd melkvee”, zegt Minze trots. “Mijn overgrootvader heeft dit huis laten bouwen, daarvoor stond er een oude hoeve die door brand is verwoest.” Achter het woonhuis is in 2014 een moderne stal verrezen, waar de 200 melkkoeien van Minze een uitstekend thuiskomen hebben. Op het grote dak liggen 680 zonnepanelen die ruim voldoende duurzame energie opwekken voor minimaal 35 huishoudens.

Meer over deze bron

Duurzame visie
“Zonne-energie past bij ons”, vertelt echtgenote Gerdy. “We hebben altijd kritisch gekeken naar de manier waarop we het in ons bedrijf wilden doen. Daarom hebben we ook gekozen voor zogenaamde dubbel doel koeienrassen. Dat is een bevleesder dier, dat daarom ook minder melk hoeft te geven. Je vraagt minder van ze dan bij pure melkkoeien en dat zorgt er uiteindelijk voor dat ze gezonder zijn.” Met dezelfde visie op wat duurzaam en diervriendelijker is, besloten ze een dichte stalvloer te laten storten en de koeien in de boxen op stro te laten liggen. “De droge vaste stromest rijden we weer uit over het land, wat vervolgens leidt tot een flinke reductie van het gebruik van kunstmest. En zo wordt ook het bodemleven weer veel minder zwaar belast.”

Passie
Minze weidt zijn koeien. Dat wil zeggen dat ze minimaal 165 dagen per jaar meer dan 8 uur per dag buiten moeten kunnen grazen. Voor hem geen vraag, evenmin als de keuze om geen melkrobot te installeren, maar nog altijd in de put te melken: twee keer per dag, vaste tijden ’s ochtends vroeg en laat in de middag. “Het gaat er om welk gevoel je hebt bij de manier waarop je boert”, zegt de gepassioneerde Minze, die overigens zelf nooit wat anders heeft willen doen. “Minstens de helft van het werk moet ook je hobby zijn, anders is het niet leuk en wordt het niks”, aldus zijn motto. En leuk vindt hij het: omgaan met de dieren, het wisselen van de seizoenen, bezig zijn in de natuur. Of de zoons Jesse en Brend hun vader ooit gaan opvolgen? Dat weten ze nu nog niet. Eerst maar vooral genieten op en rond het erf, waar Friese Stabij Yfke heel erg zijn best doet de ideale speelkameraad te zijn.

Wil jij zonne-energie van de familie Van Dijk uit Surhuizum? Meld je nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.