HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Familie Dekker

Zonne-energie van Familie Dekker

Ben Dekker is een echte ondernemer. Sinds 1995 verkoopt hij via zijn bedrijf DEBO kozijnen en installeert hij deze bij mensen thuis in de omgeving Hoogeveen. Kozijnen worden steeds van betere kwaliteit en dankzij de tripel beglazing steeds beter geïsoleerd. ‘En dat is weer goed voor de energiebesparing.’ Maar naast dit bedrijf heeft hij een aantal locaties, die als opslagplaats dienen voor bedrijven. Om deze bedrijfspanden zo efficiënt mogelijk te maken, plaatste hij op alle daken zonnepanelen. ‘Ik kwam op het idee door een voorlichtingsavond in Hoogeveen over duurzame energie. Hoogeveen heeft het doel om in 2030 energie-neutraal te zijn, maar op dit moment is 2% van alle energie duurzaam. ’ Dat moest anders, dacht Ben.

Meer over deze bron

Als echte ondernemer nam hij de gok en plaatste hij in 2012 de eerste panelen op het dak van een van zijn bedrijfspanden. Hij was een echte pionier en moest dus werkelijk alles uitzoeken. Maar toen hij de eerste stroom zag terugleveren, vond hij dat te gek en is hij minder stroom gaan verbruiken.
Nu liggen er zonnepanelen op de daken van alle panden en ook 48 stuks op het dak van zijn eigen huis. Wat begon als economisch voordeel, is uitgemond in een bijna volledig energie-neutraal huis. ‘Dankzij de ventilatie-warmtepomp heb ik nauwelijks meer gas nodig.’ Nu is hij een ware kenner en weet hij alles over de installatie van de panelen. Zo kan hij in de toekomst anderen helpen met zijn kennis.

Ook merkt Ben dat de mensen in de buurt steeds bewuster worden van de klimaatverandering. De beleving is hoger, mensen vragen er steeds meer naar. Economisch voordeel is nog steeds een belangrijke reden bij het maken van keuzes, maar dat is niet erg. Als we daarmee de wereld een stukje mooier maken is het win-win.

De laatste 350 panelen liggen nu op een bedrijfspand in Elim. Alle daken liggen helemaal vol. Omdat hij in de praktijk heeft ervaren hoe zonne-energie werkt, heeft Ben veel vertrouwen in deze vorm van hernieuwbare energie.

Ben’s tip: bouw alle huizen vanaf nu met warmtepomp en standaard zonnepanelen. Maak dit niet optioneel. Als het er eenmaal op ligt, dan ligt het er en zien mensen dat het werkt. Dat wekt vertrouwen en mensen gaan dan vanzelf duurzamer leven. Net als ik!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.