De toekomst van windenergie

Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken, moeten we over van fossiele brandstoffen op duurzaam opgewekte energie. Deze overgang noemen we de energietransitie. Windenergie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in dit proces, zowel op land als op zee. Sterker nog: het is op dit moment de snelst groeiende bron van energie.

Direct naar het onderwerp

Het Klimaatakkoord

In 2030 moet het aandeel duurzame energie zijn gestegen naar 27%, en in 2050 moet zelfs bijna al onze energie groen zijn. Deze afspraken staan in het klimaatakkoord. Op dit moment is ongeveer 13% van onze energie duurzaam. Werk aan de winkel, dus!

Onderzoek en innovatie

Vanwege de afspraken in het Klimaatakkoord wordt er veel geïnvesteerd in windenergie. Hierdoor gaan de kosten omlaag en de efficiëntie omhoog. Er wordt continu onderzoek gedaan naar het beste ontwerp, de beste locatie en de beste positie voor windmolens. Als er bijvoorbeeld teveel windkracht op de bladen van een turbine staat, kunnen de baden gaan trillen en uiteindelijk kapot gaan, maar er kan tegenwoordig steeds beter worden voorspeld wat voor een turbine de maximale windkracht is. Ook wordt er continu onderzoek gedaan naar betere materialen en technieken.

Hoger, groter, beter

De windmolens worden steeds hoger, groter en efficiënter. De eerste windmolens die in de jaren tachtig werden geplaatst, hadden een vermogen van ongeveer 85 kilowatt. De modernste windmolens die nu in Nederland worden gebouwd, hebben een gemiddeld vermogen van 3 megawatt (3.000 kilowatt), en op zee staan zelfs al molens met 8 megawatt aan vermogen. Dat is genoeg om 8.000 huishoudens een heel jaar van goeie energie te voorzien.

Windenergie op land

Een van de doelstellingen van het Klimaatakkoord is dat er in 2030 minstens 35 terawattuur duurzame energie moet worden opgewekt met windenergie op land en grote zonne-energieprojecten. Dit helpt bij de doelstelling om in 2030 de CO₂-uitstoot met tenminste 55% terug te dringen.

Windenergie op zee

Onze Noordzee is een gunstige plek om windparken te plaatsen. Het is er niet te diep, het waait er veel en hard en er zijn havens in de buurt, wat handig is voor het transport van de molens. Op dit moment zijn er zeven windparken actief in het Nederlandse deel van de Noordzee, die samen 2.450 megawatt aan energie opwekken. In de nabije toekomst worden er nog windparken bijgebouwd, met als doel een totale opwek van 4,5 gigawatt in 2023 en 7 gigawatt in 2030: genoeg voor maar liefst 7 miljoen huishoudens.

Windenergie heeft de toekomst

100% duurzame energie in Nederland? We zijn er nog niet, maar we zijn wel goed op weg. Er wordt hard geïnvesteerd en geïnnoveerd en windmolens worden steeds rendabeler. Bovendien hebben we in Nederland de perfecte omstandigheden om veel windenergie op te wekken. Met andere woorden: windenergie heeft de toekomst!

Door onrust op de markt bieden we nu alleen variabele energiecontracten aan

Als klant kies je zelf van welke bron je energie afneemt: zo weet je precies waar je goeie energie vandaan komt, en waar je geld naartoe gaat.