HomeEnergie

Windenergie

Windenergie

Het grootste gedeelte van duurzaam opgewekte energie in Nederland wordt geproduceerd door windmolens. Ze staan op zee, in weilanden en op het erf van onze producenten. Ze zetten de frisse Hollandse winterwind en een warme zomerbries om in windenergie, waar jij thuis je ventilator mee kunt laten waaien.

Hoe werkt windenergie?

Windenergie wordt opgewekt wanneer wind tegen de rotorbladen van een windmolen waait. De bladen brengen de rotor in beweging, waardoor de generator energie produceert. Dit gebeurt in het bovenste gedeelte van de molen, de gondel. De gondel is draaibaar, waardoor een windmolen altijd met de neus in de wind staat! Hoe hoger de molen, hoe meer wind hij vangt en hoe meer energie er geproduceerd wordt. Eén Nederlandse windmolen kan gemiddeld 2.000 huishoudens van goeie energie voorzien

Stap over op windenergie

Wat zijn de voordelen van windenergie?

Het grootste voordeel van windenergie is dat het 100% schoon en duurzaam is. Maar dat is niet het enige: naast schoon is wind gratis én onbeperkt. De energie die nodig is om een windmolen te maken en te installeren, wordt binnen een paar maanden door de windmolen zelf opgewekt. Een gemiddelde windmolen gaat lang mee: zo’n 20 jaar. Anders dan bij andere energiebronnen zijn we bij windenergie niet afhankelijk van de variabele prijs van grondstoffen. Bovendien waait het in ons land veel en hard. Mooi meegenomen!