Energieleveranciers vergelijken

Heb je een energiecontract, maar twijfel je om over te stappen? Of heb je een aanbod gekregen van een andere energieleverancier? Dan is het een goed idee om leveranciers met elkaar te vergelijken. Er zijn in Nederland heel veel energieleveranciers, waardoor het soms lastig om te kiezen welke het beste bij je past. Op welke dingen moet je letten bij het afsluiten van een energiecontract? Wat is een goede energieprijs voor jouw huishouden? En zijn energieleveranciers wel zo groen als ze zeggen? Hieronder geven we je meer uitleg over de energiemarkt en tips over waarop je moet letten als je naar een andere leverancier wilt overstappen.

Energiebedrijven in Nederland

We weten tegenwoordig niet beter dan dat we onze eigen energieleverancier kunnen kiezen, maar dat was vroeger - en niet eens zo heel lang geleden - wel anders. In 2001 werd er gestart met het liberaliseren van de energiemarkt in Nederland. Daarvoor waren er een paar grote energiebedrijven actief, die elk in hun eigen regio een monopolie hadden. Er viel voor de consument dus niets te kiezen.

Maar om de consument meer keuzevrijheid te geven en concurrentie te bevorderen, werd de energiemarkt in 2004 volledig geliberaliseerd. Omdat energiebedrijven met elkaar moeten concurreren, moeten ze hun best doen om klanten tevreden te houden. Ontevreden klanten kunnen immers gemakkelijk overstappen. Dit zorgt ervoor dat leveranciers hogere kwaliteit en betere service bieden.

Lees meer

Een ander gevolg van de liberalisering is het grote aantal energieleveranciers dat actief is op de Nederlandse markt: momenteel zo’n 60, om precies te zijn. Dat komt de keuzevrijheid misschien ten goede, maar het maakt de markt wel onoverzichtelijk en ontransparant. Daarom helpen we je met vergelijken en kiezen.

De missie van Vandebron

Onze missie is helder: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. En om dat doel te bereiken, is er nog een hoop werk aan de winkel. Want 70% van de huishoudens in Nederland denkt groene stroom af te nemen, terwijl maar 10% van onze stroom echt duurzaam wordt opgewekt. Dat is gek he? Veel energiebedrijven leveren grijze stroom die ze door buitenlandse certificaten toch als groen kunnen verkopen.

Grijze stroom in een groen jasje, dus. Niet eerlijk, en niet duurzaam! Vandebron vindt dat de energiemarkt eerlijker, duurzamer én transparanter moet worden. Wij bieden daarom alleen stroom aan die écht duurzaam is opgewekt op Nederlandse bodem. Via ons platform kun je zelf kiezen van welke bron je energie afneemt. Zo weet je precies waar je energie vandaan komt en waar je geld naartoe gaat.

Vandebron en concurrenten

Vandebron is opgericht met een hele duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie voor iedereen. En daarbij hoort: een eerlijke prijs voor onze producenten, maar ook voor onze consumenten. Wij maken daarom geen winst op je stroomverbruik. Bij Vandebron betaal je een vast bedrag per maand voor gas en elektriciteit, dat je kunt zien als abonnementskosten. Het geld dat je voor je stroom betaalt, gaat rechtstreeks naar je energiebron. Zo stimuleren wij laag verbruik: hoe minder energie onze klanten gebruiken, hoe meer huishoudens wij tenslotte kunnen aansluiten op een energiebron. Daarnaast scoort Vandebron hoog als het gaat om duurzame energie. Tijdens de jaarlijkse ranking van Consumentenbond en Natuur&Milieu zie je precies hoe energieleveranciers scoren op basis van duurzaamheid.

Waar moet ik op letten?

Er zijn verschillende websites waarop je Nederlandse energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je gemakkelijk ervaringen van andere klanten lezen en zien hoe tevreden zij zijn met hun leverancier. De meeste mensen letten bij het vergelijken op prijs, duurzaamheid, service en transparantie van de leverancier. Het bekijken van zo’n vergelijkingssite kan handig zijn bij het oriënteren op de energiemarkt, maar vergeet niet ook even de website van de leverancier te bekijken. Een overstap kun je ook altijd regelen via de desbetreffende leverancier.