11 november 2022

Alles over het verzwaren van de meterkast

Door je meterkast te verzwaren kun je meer stroom in huis gebruiken. Dat is handig als je bijvoorbeeld een laadpaal gaat installeren. Lees er alles over!

Meterkast verzwaren, wat is dat?

Je meterkast verbindt je woning met het elektriciteitsnet. Met het verzwaren van de meterkast bedoelen we het verhogen van de capaciteit van de stroomaansluiting - ook wel de netaansluiting genoemd. Je zorgt er dus voor dat je meer stroom in huis kunt gebruiken. 

Twee soorten aansluitingen

Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig vrijwel altijd opgeleverd met een 3-fasen aansluiting waar maximaal 3 x 16 ampère doorheen gaat. Dat betekent dat je maximaal 11.040 Watt (3 x 16 x 230 volt) tegelijk kunt gebruiken in huis.

Maar de meeste woningen in Nederland hebben een 1-fase aansluiting van 16A. Daarmee haal je een maximaal vermogen van 3680 Watt (16 x 230 volt). Voor deze woningen is het mogelijk om te verzwaren naar een 3-fasen aansluiting.

Waarom de elektra aansluiting verzwaren?

Door het verzwaren van de meterkast kun je meer stroom gebruiken in huis. Er zijn verschillende redenen waarom dat handig is.

1. Zware apparaten

Bij de aanschaf van een warmtepomp, een laadpaal voor je elektrische auto of bij een elektrische kookplaat komt het verzwaren van de meterkast meestal ter sprake. Dat zijn apparaten die veel stroom gebruiken en dus een hogere capaciteit van de meterkast vereisen.

Lees ook: Deze 15 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom

2. Elektrische auto laad sneller op

Het opladen van een elektrische auto neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Met een netverzwaring versnel je de boel. Voorbeeld: een Tesla Model 3 haalt een maximaal laadvermogen van 11 kWh. Daarmee laad je de accu binnen 5 uur op. Je hebt dan wel een 3-fasen stroomaansluiting van minimaal 3 x 16A nodig. Als je 1-fase laadt, haal je maximaal 3.7 kWh en doe je er dus drie keer langer over.

3. Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken energie op die je in huis kunt gebruiken. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer stroom je opwekt en hoe groter de capaciteit van je aansluiting moet zijn. Met een aansluiting van 1x 16A kan maximaal 3680 Watt opgewekt worden. Wil je meer opwekken? Dan moet je de meterkast verzwaren van 1-fase naar 3-fasen.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Hoe zwaar is mijn aansluiting nu?

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen welke aansluiting je in huis hebt. Je kunt het bij je netbeheerder (Liander of Enexis bijvoorbeeld) opvragen, of even in je meterkast kijken. Op je meter zie je dan bijvoorbeeld alleen ‘230 V’ staan bij een 1-fase aansluiting of ‘3 x 230 V’ bij een 3-fasen aansluiting.

Moet ik mijn meterkast verzwaren?

Met een 1-fase aansluiting kun je maar een beperkt aantal elektrische apparaten tegelijk gebruiken. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat de ‘stoppen sprongen’ toen je de wasmachine en wasdroger tegelijk aanzette. Irritant, maar niet meteen reden om je meterkast te verzwaren.

Als je nieuwe apparaten installeert die écht veel stroom gebruiken, zoals een inductiekookplaat (4.500 tot 7.200 Watt), moet je wel verzwaren. Je huidige systeem kan zulke hoeveelheden stroom simpelweg niet aan.

Als je een laadpaal hebt geplaatst voor je elektrische auto is het ook slim, want dan laad je sneller. Bovendien is de verwachting dat elektrische auto’s in de toekomst allemaal 3-fasen nodig hebben, omdat de batterijen en laadcapaciteit groeien. En omdat ze dan alleen nog auto’s maken die op 3-fasen werken. Dus als je klaar wil zijn voor de toekomst, raden we ook aan om nu al de aansluiting te verzwaren.

Wie voert de verzwaring uit?

Een verzwaring kun je niet zelf uitvoeren. Daar heb je twee partijen voor nodig.

  1. Een erkende installateur die de meterkast voorbereidt op 3-fasen. Dat gebeurt door de groepenkast aan te passen of te vervangen. 

  2. Een monteur van de netbeheerder voert de daadwerkelijke verzwaring van de hoofdaansluiting uit. De hoofdzekering wordt dan vervangen door een zwaarder model.

Let op: de laatste tijd lopen de wachttijden bij zowel netbeheerders als installateurs flink op. Vraag dus op tijd je verzwaring aan!

Wat kost het om de meterkast te verzwaren?

  • Eenmalige kosten erkende installateur: Moet de groepenkast alleen aangepast worden of compleet vervangen? Een simpele aanpassing kost ongeveer € 250. Bij een complete vervanging zijn meer uren en materiaal nodig en is de prijs hoger.

  • Eenmalige kosten netbeheerder: De bedragen kunnen per netbeheerder verschillen. Bij Liander betaal je bijvoorbeeld € 314,79 voor een verzwaring van 1 x 25A naar 3 x 25A en bij Enexis € 268,24. 

  • Maandelijkse netwerkkosten: Tot 3 x 25A blijven je netwerkkosten gelijk. Dat is zo’n € 20 per maand. Vanaf 3 x 35A betaal je bij Enexis bijvoorbeeld € 55,19 meer en bij 3 x 50 zelfs € 89,30 meer per maand.

Hoe laat ik mijn stroomaansluiting verzwaren?

De verzwaring vraag je aan bij je netbeheerder. Dat doe je via Mijnaansluiting.nl. Dit is een samenwerkingsplatform tussen de netbeheerders van Nederland. 

Laat Vandebron je helpen!

Overweeg je je meterkast te verzwaren omdat je zonnepanelen of een laadpaal wilt aanschaffen? Onze servicepartners adviseren je graag. Doe een aanvraag en we vertellen je precies wat er moet gebeuren en met welke kosten je rekening moet houden.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankElektrisch rijdenZonne-energie