1 april 2020

In vijf stappen snel - en effectief - verduurzamen!

Gastblogger Thom, tevens klant bij Vandebron, laat in dit blog zien hoe je in vijf stappen eenvoudig je huis kunt verduurzamen.

Is het niet mogelijk om je dak te bedekken met zonnepanelen, of de gaskraan definitief dicht te draaien? Geen nood, er is nog een heleboel wat je kunt ondernemen om je steentje bij te dragen aan een betere wereld (en een lagere energierekening)! Hoe je dit zo makkelijk en effectief mogelijk doet, lees je in dit blog.

1. Isoleren

Heb je een huis van voor 1975? In dat geval is de kans groot dat een flink gedeelte van je gestookte warmte verloren gaat via je dak, muren en ramen. De CV-ketel is dan ook de absolute koploper qua energieverbruik in huis. Om het warmteverlies tegen te gaan en je huis te verduurzamen, is de meest effectieve manier dus: isoleren. Begin met het plaatsen van tochtstrips, tochtbanden en andere isolerend materiaal om gaten en kieren te dichten. Dit is een relatief kleine moeite die zich direct uitbetaald. Zo hebben wij in een middag de kieren bij onze deuren weggewerkt en merken we dit direct aan de warmte in huis. Wil je het grootser aanpakken? De isolatie van de spouwmuren is een flinke investering, maar binnen drie jaar heb je haar terugverdiend. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van dubbel glas of hr++. En het mooie is: sommige woningbouwcorporaties zoals Ymere plaatsen dubbel glas tegen een kleine verhoging van de huur. Uiteraard verdien je dit bedrag dubbel en dwars terug in de maandlasten. Volgens Milieu Centraal komt zo’n investering  overeen met 11% (!) rente op je spaarrekening. Zelfs geld lenen voor isoleren loont dus. Aan alle huurders: check bij je woningbouwcorporatie wat de opties zijn; vaak is er meer mogelijk dan je denkt! Ons volgende project is de isolatie van de spouwmuren. Een flinke investering maar we weten zeker dat het loont. Uiteraard laat ik je weten hoe dit afloopt!

Wist je dat... de verwarming bij de gemiddelde Nederlander goed is voor 53% van het totale energieverbruik in huis?

2. Groene stroom

De makkelijkste manier voor huurders en huiseigenaren om te verduurzamen? Kies echte groene stroom. Dat wil zeggen; neem een leverancier die energie in Nederland uit zon, wind, biomassa of afval opwekt. Veel stroom die als groen wordt verkocht bestaat namelijk louter op papier, in de vorm van gekochte certificaten uit het buitenland. Dit noemen we ook wel sjoemelstroom. Door een leverancier als Vandebron te kiezen, weet je bovendien zeker dat het aandeel opgewekte groene energie in Nederland toeneemt. Zo komt onze stroom van een zonnepark uit Purmerend; lekker lokaal en duurzaam!

Wist je dat... 70% van de huishoudens denkt groene stroom af te nemen terwijl dit in werkelijkheid slechts 10% is?

3. Elektriciteitsbesparing

Ruim een kwart van het totale energieverbruik in huis is elektriciteit. Ook als je al groene stroom hebt, is het voor milieu én portemonnee goed om zoveel mogelijk energie te besparen. De meest effectieve maatregelen: koop apparaten met een A+++-label. Deze zijn dan wel duurder in aanschaf, maar ook veel zuiniger in verbruik en dus op termijn juist goedkoper. De meeste winst behaal je met een energiezuinige koelkast. Schaf daarnaast ledverlichting aan, waarbij ook geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Tot slot: haal zoveel mogelijk stekkers en opladers uit het stopcontact als je ze niet nodig hebt! Ook al gebruik je ze niet, zolang de stekkers in het stopcontact zitten verbruiken ze stroom. Energie besparen wordt pas echt leuk als je inzicht hebt in je eigen verbruik. Zo checken wij regelmatig ons verbruik online en maken we er een spel van om groot (en onnodig) energieconsumptie te verminderen. Benieuwd of je verbruik overeenkomt met het gemiddelde? Check hier hoe je scoort in vergelijking met andere Nederlandse huishoudens.

Wist je dat... je simpel kunt checken of een apparaat veel energie verbruikt? Hoe warmer het wordt, hoe meer (onnodige) energie het verbruikt.

4. Zuiniger douchen

Bij de gevolgen van douchen denken we vaak gelijk aan de hoeveelheid water die we verbruiken. Maar slechts 1% van ons totale waterverbruik komt uit de kraan. Ook hier geldt dat het verbranden van gas (20% van het totale huishoudelijk energieverbruik) de echte boosdoener is. De oplossingen zijn simpel: douche niet langer dan vijf minuten per keer (neem een doucheklok of zet een timer aan op je telefoon). Zo houden wij tegenwoordig een ‘douchechallenge’. De uitdaging is om onder de drie minuten te blijven. Dit is, als je een beetje bewust onder de douche stapt, prima te doen. 

Schaf daarnaast een waterbesparende douchekop aan en check of het zinvol is om een douche met warmteterugwinning (douche-wtw) te installeren. Hiermee wordt de warmte van het water dat wegspoelt, gebruikt om het koude water dat naar de ketel stroomt op te warmen. Mocht je van plan zijn je badkamer te gaan verbouwen, is dat een perfect moment voor een duurzamere douche. Ook handig: vang het water dat nog niet op temperatuur is op met een teiltje en gebruik dat om bijvoorbeeld de planten water te geven! En voor de echte diehard is momenteel de trend: koud douchen. Beter voor je gasrekening en mogelijk zelfs beter voor je gezondheid

Wist je dat... als iedereen maximaal vijf minuten doucht, Nederland jaarlijks 120 miljoen m³ water, 450 miljoen m³ gas en daarmee 600 miljoen euro bespaart?

5. Slim verwarmen

Ook zonder isolatie kun je enorm veel winnen in hoe je de verwarming gebruikt. De beste tips op een rijtje: verwarm alleen de ruimte waar je je bevindt; plaats radiatorfolie achter je radiatoren; zet de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat, of als er niemand thuis is, op 15 graden; trek warme kleding aan zodat de kamertemperatuur omlaag kan en laat de verwarming in de slaapkamer uit. Zo bespaar je honderden euro’s per jaar!

Wat ons daarbij enorm geholpen heeft, is het uitnodigen van een energiecoach. Dankzij hem wisten we meteen op welk gebied we al goed bezig waren en wat we konden doen om nóg meer te besparen. Bij veel gemeentes kun je gratis een afspraak maken waarna een coach samen met jou gaat kijken hoe je het effectiefst kunt besparen. Superhandig als je nog niet goed weet hoe je moet beginnen. Een aanrader dus!

Wist je dat... de energiebelasting op gas dit jaar is gestegen en de komen jaren naar verwachting toe blijft nemen? Kortom, gas wordt elk jaar duurder!

Benieuwd wat Thom nog meer heeft gedaan om te verduurzamen? Lees dan zijn blogs over hoe je ook op een huurhuis zonnepanelen kunt plaatsen en hoe hij zijn huis verwarmt met infraroodpanelen.

Geschreven door Thom van Duuren

Thom is docent en journalist. Hij schrijft over duurzaamheid en onderwijs en onderzoekt samen met Ymere hoe ze haar huurhuizen het best kan verduurzamen.

Deel dit artikel
Tags
GroenDoenInspiratiebronnenKennisbankSjoemelstroomImpact