22 september 2024

Prinsjesdag 2024 en de gevolgen voor je energierekening

Tijdens Prinsjesdag maakt het kabinet de begroting voor volgend jaar bekend. Op 17 september was het weer zover. En jawel, ook voor 2025 staan er weer een aantal veranderingen op de planning die invloed hebben op je energierekening.

Let op: het gaat voor nu nog om plannen. Ze moeten eerst nog door de Eerste en Tweede Kamer en kunnen nog veranderen. Bij akkoord gaan ze vanaf 1 januari 2025 in.

1. De salderingsregeling stopt in 2027

Er wordt al jaren gesproken over de afbouw van de salderingsregeling. Maar iedere keer werd het toch weer uitgesteld. Dit kabinet heeft andere plannen en wil de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 in één keer laten stoppen.

Voor de teruggeleverde stroom die je eerst zou salderen, moet wel een ‘redelijke vergoeding’ betaald worden. Wat die vergoeding wordt, is nu nog onduidelijk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het in de gaten houden.

We begrijpen dat dit voor zonnepaneelbezitters geen leuk nieuws is. Maar wat ons betreft wel noodzakelijk om de energietransitie te versnellen. Het gaat nog meer lonen om je energieverbruik te sturen en plannen en de weg wordt vrijgemaakt voor duurzame innovatie, zoals thuisbatterijen.

2. Lagere energiebelasting op gas en stroom

In 2024 steeg de energiebelasting op gas nog van € 0,59 naar € 0,7054 per m³. Die daalt nu een klein beetje, naar € 0,6996 in 2025. De jaren daarna zal hij nog verder omlaag gaan. De energiebelasting op stroom daalde in 2024 nog van € 0,15 naar € 0,1316 per kWh. Dat wordt € 0,1228 in 2025. 

Voor je portemonnee is het fijn dat de energiebelasting daalt. Maar het verlagen van de energiebelasting op gas maakt het minder aantrekkelijk om te verduurzamen en over te stappen op elektriciteit. Dat geld had wat ons betreft anders besteed kunnen worden, bijvoorbeeld aan vergroening of isolatie.

3. Iets hogere korting energiebelasting

Een deel van je energieverbruik is in Nederland een basisbehoefte. Daarom krijgt ieder huishouden een vast bedrag als vermindering van de energiebelasting. In 2025 wordt dit € 635,19. Dat is € 3,80 meer dan in 2024.

4. De ISDE-subsidie blijft beschikbaar

De ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is dé subsidie waarmee particuliere huizenbezitters kunnen verduurzamen. In 2025 blijft de subsidie beschikbaar. De overheid heeft een pot van 578 miljoen euro beschikbaar gemaakt. In 2024 was dit 600 miljoen euro. Je kunt deze subsidie bijvoorbeeld gebruiken om je huis te isoleren of om een warmtepomp of zonneboiler te kopen en installeren. Zonnepanelen doen al jaren niet meer mee.

5. Extra kerncentrales 

Het nieuwe kabinet wil de kerncentrale in Borssele open houden en vier nieuwe kerncentrales bijbouwen. Over 10 à 15 jaar zijn ze dan klaar voor gebruik. Wat ons betreft een slecht idee. Kernenergie is superduur vergeleken met zon en wind en er blijft radioactief afval achter. Wij zetten liever in op échte groene stroom. Dat is veel goedkoper en veel sneller beschikbaar.

6. Verzwaring van het stroomnet

Het kabinet gaat onderzoeken wat er nodig om het stroomnet toekomstbestendig te maken. Dat is ook hard nodig, want het is op veel plaatsen nu al overvol. Investeringen in het stroomnet zijn niet gratis en gaan waarschijnlijk doorberekend worden in de netbeheerkosten op je energierekening. Het is nog te vroeg om te zeggen om wat voor bedragen het zal gaan.

Onze mening over de kabinetsplannen

Tja, de plannen hadden natuurlijk nog slechter kunnen zijn. Maar nee, we zijn niet tevreden. 200.000 vandebronners willen vooruit en wachten niet op het energiebeleid uit Den Haag. Om de energietransitie te versnellen, zullen we het zelf moeten doen. We hebben meer mensen nodig die groene keuzes maken. Doe jij ook mee?

Geschreven door Michiel van der Linden

Michiel is woordvoerder bij Vandebron en zet zich dagelijks in voor 100% groene energie in Nederland.

Deel dit artikel
Tags
BeleidActueel