19 oktober 2022

Positief nieuws: €190,- energiecompensatie

Na een lange periode van negatieve berichten over hoge energieprijzen en veel onrust in de markt, is er nu positief nieuws. De overheid geeft in november en december €190,- compensatie op je energierekening, dus €380,- in totaal.

We vertellen je er graag alles over in dit blog.

Hoe ontvang je de compensatie?

Dat regelen wij, je hoeft zelf geen actie te ondernemen. We verrekenen de compensatie met je termijnbedrag en eventueel openstaande facturen in november en december. Dus bijvoorbeeld:

  • Heb je een maandbedrag van €300,-? Dan betaal je in november en december €110,-.

  • Heb je een maandbedrag van €120,- en geen openstaande facturen? Dan ontvang je in november en december €70,- van ons.

  • Heb je een maandbedrag van €100,- en nog een openstaande factuur van €50,-? Dan ontvang je die maand €40,- van ons.

  • Heb je een maandbedrag van €100,- en nog een openstaande factuur van €200,-? Dan ontvang je die maand geen incasso van ons en wordt de openstaande factuur bijgesteld naar €110,-.

Let op: je hoeft je termijnbedrag niet aan te passen vanwege deze compensatie. Heb je je termijnbedrag onlangs verlaagd vanwege dit goede nieuws? Dan adviseren we om je termijnbedrag weer terug te zetten om kans op bijbetaling op je jaarnota te voorkomen. 

Krijgt iedereen €190,- compensatie?

De compensatie geldt voor zo goed als alle huishoudens in Nederland, dus hoogstwaarschijnlijk ook voor jou. Je ontvangt de compensatie als je aan de volgende punten voldoet:

  • Je hebt een elektriciteitscontract bij Vandebron. Heb je een gascontract bij Vandebron, maar elektriciteit van een andere leverancier? Dan krijg je de compensatie via die andere leverancier terug. 

  • Je bent een kleinverbruiker. Dat geldt voor de meeste huishoudens en ZZP’ers.

  • Je elektriciteitscontract heeft een verblijfsfunctie. Ofwel: er kan gewoond of gewerkt worden. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuisje met een eigen elektriciteitsaansluiting, dan ontvang je hier geen tegemoetkoming voor.

De compensatie van €190,- is voor iedereen gelijk, ongeacht de hoogte van je energierekening. Het maakt ook niet uit of je een vast of variabel energiecontract hebt.

Kun je ook afzien van de compensatie?

De compensatie van €190,- is er om de hoge energiekosten deze winter betaalbaarder te maken. Maar niet iedereen heeft deze compensatie nodig. Steeds meer mensen kiezen ervoor om het bedrag te doneren aan familie of vrienden, of aan een goed doel. Zo helpen we elkaar de energiecrisis door. Goede doelen waar je aan kunt denken zijn de Voedselbankhet Armoedefonds of het Kansfonds die een speciale actie heeft opgezet. 

Hoe zit het met de andere plannen van de overheid?

De overheid heeft verschillende plannen aangekondigd op Prinsjesdag, die we in dit blog voor je op een rij hebben gezet. Een belangrijke maatregel om de energierekening te drukken is het prijsplafond. Deze zal waarschijnlijk per 1 januari ingaan. Zodra bekend is wat dit betekent voor je energiecontract, informeren we je hier uiteraard over.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
Energiecrisis