20 september 2022

Prinsjesdag: 8 plannen om de energiecrisis tegen te gaan

De plannen van Prinsjesdag 2022 zijn bekend. Er komt een pakket aan maatregelen om de energierekening laag en Nederlanders uit de schulden te houden.

Het kabinet tast diep in de buidel om koopkracht te stimuleren en mensen uit de schulden te houden. Daarbij zijn verschillende maatregelen bedacht om de energierekening betaalbaar te houden. In dit artikel zetten we ze op een rij.

Nog niet alle plannen zijn definitief. Over sommige voorstellen moet nog gestemd worden en/of een definitieve invulling aan gegeven worden.

Laatste update: 7-10-2022

1. Prijsplafond voor energie

Tot een energieverbruik van 1200 m³ gas en 2900 kWh stroom per jaar wordt een prijsplafond ingesteld. Dat is wat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer verbruikt. De definitieve prijs is vastgesteld op € 1,45 per m³ gas en € 0,40 per kWh stroom.

Voor het verbruik boven het prijsplafond betaal je de tarieven uit je contract. Extra stimulans om eronder te blijven en te besparen op energie dus.

Voor zover bekend, zal de regeling met betrekking tot het prijsplafond ingaan per 1 januari 2023. Zodra de maatregelen vanuit de overheid duidelijk zijn, zullen wij deze verwerken in onze (nieuwe) tarieven en onze klanten hierover informeren.

2. Vaste korting op energierekening

Om huishoudens deze winter al tegemoet te komen voor de hoge energierekening, ontvangen huishoudens en andere kleinverbruikers in de november en december een vaste korting van € 190,- per maand op hun energierekening. Deze compensatie is voor iedereen hetzelfde en wordt verrekend via je energieleverancier.

3. Verlaging energiebelasting gaat niet door

Het grootste deel van je energierekening bestaat uit energiebelasting. Dat is een belasting die je over iedere kWh stroom en iedere m³ gas afdraagt aan de staat. Eerder waren er plannen om de energiebelasting tijdelijk te verlagen, maar door het prijsplafond op energie is dit nu van de baan.

4. Niet betalen = niet in de kou

Lukt het niet om je energierekening te blijven betalen? Huishoudens met een betaalachterstand hoeven niet bang te zijn om deze winter in de kou te zitten. Tussen de maanden oktober en april wordt niemand van energie afgesloten. Er zullen coulante betaalafspraken worden gemaakt.

5. Noodfonds energie

Er wordt een gezamenlijk noodfonds opgezet door energiebedrijven en de overheid. Hier wordt € 50 miljoen in gereserveerd voor kwetsbare huishoudens. Met dit geld moet voorkomen worden dat betalingsachterstanden en schulden oplopen. 

6. Extra energietoeslag

Eerder dit jaar ontvingen huishoudens met een laag inkomen al vergoedingen voor de hoge energierekening. Huishoudens met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum, ontvingen een eenmalige toeslag van € 800 en een extra vergoeding van € 500. Ook volgend jaar staat er weer een energietoeslag van € 1300 op de planning.

7. Meer belasting op gaswinning

Maar waar komt het geld voor deze steun allemaal vandaan? Gaswinningsbedrijven maken door de hoge energieprijzen hoge winsten. De belasting op die winst wordt verhoogd. Dit moet € 2,8 miljard extra opleveren, verspreid over 2023 en 2024.

8. Belastingverlaging op benzine blijft

Om benzine betaalbaar te houden, bracht het kabinet de accijnzen op brandstof tijdelijk omlaag. Deze verlaging blijft in ieder geval tot 1 juli 2023 van kracht. De rest van het jaar is het de bedoeling dat de accijnsverlaging weer stap voor stap wordt afgebouwd.

Zelf kun je ook je steentje bijdragen. Vooral door bewust om te gaan met je energieverbruik. En bij Vandebron blijven we ons elke dag inzetten voor onze missie: zo snel mogelijk 100% duurzame energie in Nederland!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
EnergiecrisisKennisbankBeleidActueel