iot innovaties en duurzaamheid

14 juli 2023

5 IoT-innovaties die de wereld duurzamer (kunnen) maken

Moderne IoT-technologie maakt het mogelijk om slimmer met energie om te gaan en minder te verspillen. In dit artikel delen we vijf innovatieve voorbeelden.

Internet of Things (IoT)

IoT staat voor Internet of Things. Het is technologie die het mogelijk maakt om apparaten en voorwerpen met elkaar te verbinden en te besturen via het internet. Ze worden ‘slim’ gemaakt. Een voorbeeld is een slimme thermostaat die je bedient met je telefoon. Terwijl je nog in de trein zit, kun je de thermostaat alvast hoger zetten, zodat het lekker warm is wanneer je thuiskomt. 

Duurzame IoT innovaties

IoT maakt ons leven makkelijker. Met smart home producten bespaar je bijvoorbeeld energie in huis en maak je je woning veiliger. 

Maar ook op grote schaal kan IoT ingezet worden voor meer duurzaamheid en het versnellen van de energietransitie. Aan de hand van vijf voorbeelden laten we je zien waarom deze technologie zoveel potentie heeft!

1. Virtuele energiecentrale

Vandebron heeft de ambitie om alle Nederlandse wind- en zonneparken, laadpalen, elektrische auto’s, warmtepompen, thuisbatterijen en alles wat stroom verbruikt met elkaar te verbinden door middel van IoT. Met behulp van AI kunnen vraag en aanbod van groene stroom dan perfect op elkaar afgestemd worden. Dit systeem wordt ook wel een virtuele energiecentrale genoemd. 

2. Slim koelen in de supermarkt

Supermarkten zijn verantwoordelijk voor 2% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik. Vooral het koelen van producten kost veel elektriciteit. Met IoT-monitoring kan de juiste balans gevonden worden tussen efficiënt en energiezuinig koelen, terwijl de kwaliteit en veiligheid van de producten gegarandeerd blijft. Het World Economic Forum schat dat deze slimme temperatuurbewaking niet alleen 30% minder energieverbruik oplevert, maar ook 40% minder voedselverlies.

3. Minder waterverspilling met IoT

Zelfs in Nederland kennen we watertekorten. Tijdens de hete zomer van vorig jaar is het zelfs net geen nationale crisis geworden. Waterverspilling kunnen we dus écht niet gebruiken. 

IoT kan op verschillende manieren ingezet worden om zuinig met water om te gaan. Bijvoorbeeld met lekdetectiesensoren, die automatisch een waarschuwing geven wanneer er een lek wordt gevonden in een waterleiding. Of door met een sensor de bodemvochtigheid te meten en slimme sproeiers hier op af te stemmen, zodat er niet meer water gebruikt wordt dan nodig.

4. Slimme straatverlichting

Zodra de zon ondergaat, gaat straatverlichting aan. Zelfs op plekken waar niemand het nodig heeft. De International Dark Sky Association schat dat 30% van de buitenverlichting in de VS wordt verspild. Zonde van de energie natuurlijk!

Dat kan slimmer. Bijvoorbeeld met slimme straatlampen die automatisch zachter (of helemaal uit) gaan wanneer er niemand in de buurt is. Of lampen die niet op een vaste tijd aan gaan, maar alleen wanneer er onvoldoende natuurlijk licht is. 

5 Zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s kennen we al een tijdje. Nieuwe Tesla’s worden bijvoorbeeld standaard met de Autopilot-functie geleverd en in San Francisco worden testen uitgevoerd met zelfrijdende taxi’s

Wanneer we in de toekomst helemaal niet zelf meer rijden, maar alle auto’s zelfrijdend zijn en met elkaar communiceren, brengt dit veel voordelen met zich mee. Een optimale doorstroom waardoor stoplichten overbodig worden, minder files en altijd de zuinigste route om van a naar b te komen.

Thuis energie besparen met IoT-apparaten

De innovaties uit dit artikel zullen op grote schaal uitgerold moeten worden om effectief te zijn. Maar thuis kun je zelf ook al aan de slag met energiebesparende IoT-apparaten! Denk aan een slimme thermostaat, binnenverlichting, bespaarstekkers, ramen, zonwering en laadpaal. In ons artikel over smart home producten vertellen we je er meer over!

Vandebron gaat voor green tech

De missie van Vandebron is zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Slimme technologie is een belangrijk onderdeel om dit mogelijk te maken. Zo werken we zelf aan een slim energienet en hebben we een uniek collectief Slim Laden-programma geïntroduceerd. Andere ontwikkelingen volgen we natuurlijk ook op de voet!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Hoe werken zonnepanelen? En de rest van de installatie?
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik