1 juni 2023
Wat is een smart home? Met deze 20 producten leef je leuker
Slimme technologie maakt het leven leuker! In dit artikel vertellen we je wat een smart home is en welke producten je thuis allemaal kunt installeren.
Wat is een smart home?
Een smart home is een huis dat uitgerust is met IoT-apparaten (Internet of Things). Dit zijn alledaagse apparaten, zoals een thermostaat of koelkast, maar ze zijn verbonden met het internet en kunnen met elkaar communiceren. Dit betekent dat ze op afstand kunnen worden bediend en geprogrammeerd, wat allerlei interessante nieuwe mogelijkheden met zich meebrengt.
Smart home producten
Je kunt je eigen huis slim maken door smart home producten te installeren. Deze producten zijn er in verschillende categorieën. Hieronder lichten we per categorie een aantal sprekende voorbeelden uit.
1. Energiebesparing
Slimme thermostaat: Op basis van jouw voorkeuren en leefpatroon wordt de temperatuur in huis geregeld. Uiteraard op de meest energiezuinige manier. Ook is het mogelijk om je thermostaat via een app te bedienen. Als je bijvoorbeeld vergeten bent om de verwarming uit te zetten terwijl je op vakantie bent, doe je dat alsnog vanaf je strandbedje.
Slimme verlichting: Met slimme verlichting kun je het licht in huis automatiseren of op afstand bedienen. Zo kun je energie besparen door het licht uit te schakelen wanneer je niet thuis bent. Ook kan het automatisch uitgaan bij voldoende daglicht.
Slimme stekkers: Slimme stekkers maken het mogelijk om apparaten op afstand uit te schakelen en te monitoren. Bespaar energie door apparaten uit te zetten wanneer ze niet worden gebruikt. Via de app op je smartphone zet je met één druk een groep apparaten uit wanneer je bijvoorbeeld naar bed gaat.
Slimme ramen: Het glas van slimme ramen kan warmte tegenhouden of juist doorlaten op de juiste momenten. Door de unieke technologie hoeft het raam niet eens open en dicht te gaan. Knappe koppen van TNO werken momenteel aan dit product.
Slimme zonwering: Slimme zonwering zorgt ervoor dat je huis op warme dagen aangenaam blijft, waardoor je minder hoeft te koelen en energie bespaart. Bij een bepaalde temperatuur of hoeveelheid zonlicht gaat de zonwering automatisch omlaag.
Slimme laadpaal: Met een slimme laadpaal kun je je auto opladen op voordelige momenten, waardoor je geld bespaart en tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu. Goedkope momenten zijn namelijk groene momenten!
2. Veiligheid
Slimme camera of videodeurbel: Kijk op afstand wie er voor de deur staat. Je krijgt een notificatie wanneer er iemand is en alle activiteit in je voortuin wordt opgeslagen.
Slim deurslot: Maakt het mogelijk om je deur op afstand te vergrendelen en ontgrendelen, wat zorgt voor meer veiligheid en gemak.
Slim alarmsysteem: Met een alarmsysteem beveilig je je huis tegen diefstal en inbraak. Een slim alarmsysteem zet je op afstand aan en uit.
Raam- en deursensoren: Ontvang een melding op je smartphone wanneer een raam of deur wordt geopend.
3. Gemak en comfort
Slimme gordijnen: Met slimme gordijnen regel je de lichtinval in huis met je stem, via een app of automatisch op basis van de hoeveelheid daglicht.
Slimme robotstofzuiger: Deze stofzuiger beweegt zich op eigen houtje door je huis. Via een app kun je de stofzuiger bedienen en plannen wanneer hij moet stofzuigen. Tegenwoordig bestaan ze zelfs met dweilfunctie!
Spraakassistenten: Spraakassistenten zoals Google Home en Amazon Alexa bedien je met je stem. Je gebruikt ze om andere slimme apparaten aan te sturen, zoals de verlichting of de televisie.
Slimme deurbel: Met een slimme deurbel kun je via je smartphone zien wie er voor de deur staat en met diegene praten. Zeg bijvoorbeeld tegen de postbode dat hij het pakket in de papierkliko mag achterlaten.
Slimme tv: Met een slimme tv kun je via internet allerlei apps gebruiken, zoals Netflix en YouTube. Je bedient hem met een afstandsbediening of via een app op je smartphone. Een ouderwetse tv maak je slim door Google Chromecast aan te sluiten.
Slimme tuinsproeier: Geef je planten water door één druk op je smartphone. Of automatiseer de boel op basis van tijd of weersvoorspelling.
4. Gezondheid
Slimme weegschaal: Deze weegschaal is verbonden met een app op je telefoon en kan je gewicht en lichaamssamenstelling bijhouden en analyseren.
Luchtkwaliteitsmonitoring: Een slimme luchtkwaliteitsmonitor meet de luchtkwaliteit in huis en geeft aan wanneer de luchtkwaliteit slecht is, zodat je actie kunt ondernemen.
Slaapmonitoring: Een slim apparaat dat je slaap monitort en bijhoudt hoeveel uur je hebt geslapen en hoe diep. Het geeft ook aanbevelingen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.
Slimme tandenborstel: Maakt gebruik van sensoren om je poetsgedrag te meten en te verbeteren. Zo zorgt het apparaat ervoor dat je op de juiste manier poetst.
Communicatie tussen smart home producten
Via internet kunnen smart home producten onderling met elkaar communiceren. Dat noemen we ook wel domotica. Als je bijvoorbeeld slimme gordijnen hebt, kunnen ze automatisch sluiten als je slimme thermostaat detecteert dat het te warm wordt in huis. En wanneer de rookmelder hitte detecteert, zal de slimme verlichting in het hele huis knipperen om mensen te waarschuwen.
Om producten aan elkaar te koppelen, gebruik je één centrale app. Google Assistant, Homey, Home Connect Plus of IFTTT bijvoorbeeld.
Schermloos door slimme speaker
Een spraakassistent, zoals Google Home, kun je koppelen aan je netwerk van smart devices, waardoor je ze allemaal kunt bedienen met je stem. Dit betekent dat je geen losse afstandsbedieningen of apps meer nodig hebt om je slimme apparaten te bedienen.
Deze manier van bedienen is intuïtiever en leuker. Het voelt bijna alsof je met een persoon praat, omdat je gewoon kunt vragen om iets te doen in plaats van naar een scherm te staren en verschillende opties te selecteren.
Daarnaast kun je ook informatie opvragen, zoals het weerbericht of de verkeerssituatie, zonder dat je je telefoon erbij hoeft te pakken. Het maakt het dagelijks leven een stukje gemakkelijker en efficiënter.
Zijn er ook nadelen?
Hoewel slimme producten ons leven makkelijker kunnen maken, zijn er helaas ook nadelen. Het grootste nadeel van slimme apparaten is dat ze verbonden zijn met het internet, waardoor ze gevoelig zijn voor cyberaanvallen. Hackers kunnen via slimme apparaten toegang krijgen tot ons netwerk en privacygevoelige informatie stelen. Of bijvoorbeeld in duizenden huizen tegelijk de oven op vol vermogen aanzetten, waardoor het elektriciteitsnet overbelast.
Een ander nadeel van smart home is de hoge aanschafprijs van de apparaten. Een videodeurbel kost gemiddeld € 100 euro, terwijl je voor een normale deurbel nog geen € 3 betaalt. Het is dan ook niet voor iedereen financieel haalbaar om een slim huis te realiseren.
Ook het feit dat er veel grondstoffen nodig zijn om al die nieuwe slimme apparaten te produceren is een nadeel. Dit heeft een negatieve invloed op het milieu en de ecologische voetafdruk van de gebruiker. Daarbovenop is er een risico dat de software van slimme apparaten na een paar jaar niet meer wordt ondersteund door de fabrikant en daardoor onbruikbaar wordt.
Conclusie
In de toekomst zullen huizen nog veel slimmer worden. Er wordt volop gewerkt aan gave innovaties (zoals op dit moment aan slimme ramen) waardoor huizen nog prettiger worden om in te wonen én energiezuiniger. Aan de andere kant brengen deze producten ook veiligheidsrisico’s met zich mee en een hoop verspilling.
Koop daarom alleen kwalitatieve producten die je leven écht verrijken en geen snufjes waar je eigenlijk niet zoveel aan hebt. Heb je bijvoorbeeld écht een slimme haarborstel nodig die je vertelt welke kant je op moet borstelen? Wij denken van niet.
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.