100% groene energie, 100% van de tijd

8 december 2022

Hoe houdt onze technologie het energienet in balans?

Dat we over moeten naar duurzame energie, weet inmiddels iedereen. De energietransitie moet ambitieuzer, rigoureuzer en sneller. Afgelopen jaar werd op een pijnlijke manier duidelijk dat we nog veel te afhankelijk zijn van fossiele energie in Nederland.

Bij Vandebron kiezen klanten zelf van wie ze hun groene stroom afnemen. Door enkel te werken met lokale energiebronnen, zorgen we ervoor dat alle energie die door onze klanten wordt verbruikt, op een 100% duurzame manier is opgewekt en op het energienet wordt gezet. Het goede nieuws is dat inmiddels 33% van de jaarlijkse stroomproductie in Nederland duurzaam is. Dat is 40% meer ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel om de transitie te versnellen en toe te werken naar 100% duurzame energie voor heel Nederland die op elk moment van de dag beschikbaar is. Dé sleutel om dit proces te versnellen? Wat ons betreft is dat slimme technologie.

 

Vandebron werkt hard aan innovatieve technologische oplossingen om vraag en aanbod van duurzame energie beter te benutten. Graag geven we je een kijkje achter de schermen hoe wij het net in balans houden door middel van onze virtuele energiecentrale. Zie het als een grote energiebron waarmee we, met behulp van the internet of things (IoT), verschillende stroomopwekkers en verbruikers aan elkaar koppelen en aan de hand van data ‘balanceren’.

 

Slim omgaan met duurzame energie

Gelukkig wordt er door windmolens en zonneparken in Nederland steeds meer duurzame energie opgewekt. Soms zelfs té veel als de zon schijnt of de wind waait, met als gevolg een overbelast net. Een overschot aan groene energie kan ervoor zorgen dat deze energie in de ‘file’ komt te staan, ook wel congestie genoemd, waardoor het landelijke net (nog verder) overbelast raakt. En dat is natuurlijk zonde, want de groene energie die er is willen we volop benutten. Daarom is het belangrijk om slimmer om te gaan met het verbruik van duurzame energie zodat we het op elk moment kunnen inzetten. Voor consumenten betekent dit bijvoorbeeld dat je je auto slim laadt, dus wanneer de zon schijnt, de wind waait of ‘s nachts, als de energievraag laag is. Een volgende stap is het ‘ontladen’ van overtollige energie uit diezelfde auto zodat je die later kunt gebruiken in je huis. We werken ernaar toe dat we alle apparaten in onze huizen aan elkaar kunnen schakelen zodat we de energie beter kunnen verdelen.

 

Een virtuele energiecentrale

Slim omgaan met duurzame energie gebeurt ook op grote schaal, zoals bij wind- en zonneparken, die we afhankelijk van de hoeveelheid energie, aan of uit kunnen zetten. Om het elektriciteitsnet in balans te houden – en vraag en aanbod op één lijn te krijgen – werkt Vandebron met een virtuele energiecentrale. Een ingenieus technisch systeem waarmee we alle apparaten die energie opwekken en verbruiken aan elkaar koppelen. Zie het als één grote symfonie die we optimaal kunnen laten samenwerken. In deze virtuele energiecentrale zitten (grote en kleine) batterijen, windmolens, zonneparken en laadpalen, die we op basis van marktomstandigheden én de slimme technologie van IoT, op afstand kunnen aansturen en op elkaar kunnen afstemmen. Via deze technologie helpen wij producenten om automatisch, realtime de opwek van energie terug te dringen of tijdelijk stop te zetten wanneer het aanbod hoger is dan de vraag. Aan de hand van de data besturen we de productiemiddelen (windmolens en zonneparken) en andere apparaten (zoals batterijen en laadpunten voor elektrische auto’s) om het net in balans te houden. Zo kunnen we bijvoorbeeld een windmolen zachter laten draaien of een (deel van) het zonnepark afschakelen om minder energie op te wekken bij een lage vraag. 

Dit systeem waarin alles met elkaar verbonden is geeft ons de mogelijkheid om van de eigenschappen van elk apparaat optimaal gebruik te maken en de technologie voor ons te laten werken. Zónder dat het ingewikkeld wordt. Maar het is geen kwestie van achterover leunen en de techniek zijn werk te laten doen. Achter de schermen is ons team continu bezig om het systeem te optimaliseren. Door algoritmes te ontwikkelen maken we de synergie tussen de apparaten nóg slimmer en kunnen we – in de nabije toekomst – de technologie opschalen naar meer apparaten, zoals warmtepompen en thuisbatterijen. De technologie staat als een huis. Nu zetten we alles op alles om de volumes verder uit te bouwen en onze positieve impact op de energietransitie te vergroten. Met het doel: 100% duurzame energie ook 100% van de tijd beschikbaar te maken. Dát is de toekomst. 

Arno van den Berg

Geschreven door Arno van den Berg

Arno is CTO van Vandebron en wil met slimme technologische oplossingen de energietransitie versnellen.

Wat zijn fossiele brandstoffen? Alles over kolen, olie en gas
Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik