30 december 2022

Geen wegenbelasting voor elektrische auto’s tot 2025

Wie een elektrische auto koopt, kan rekenen op verschillende voordelen en kortingen. Zo betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. Lees hier hoe dat zit.

Laatste update: 30-12-2022

Wat is wegenbelasting?

Voor elke auto die je bezit, betaal je wegenbelasting. Officieel heet dit motorrijtuigenbelasting (MRB), maar de meeste mensen zeggen wegenbelasting. Het exacte bedrag dat je betaalt is afhankelijk van de brandstof, hoe vervuilend de auto is, het gewicht van de auto en in welke provincie je woont. Je betaalt de belasting zodra het kenteken op je naam staat.

Tot 2025 geen wegenbelasting voor elektrische auto’s

Volledig elektrische auto’s betalen tot 2025 geen wegenbelasting. Met dit voordeel wil de overheid elektrisch rijden stimuleren. In 2025 krijg je nog 75% korting en vanaf 2026 betaal je evenveel voor een elektrische auto als een benzineauto van hetzelfde gewicht.

50% korting voor plug-in hybrides

Plug-in hybride auto’s rijden deels op elektriciteit en deels op brandstof. Deze semi-elektrische voertuigen (die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten) betalen de helft: tot 2025 geldt een korting van 50%, in 2025 is dit 25% korting en vanaf 2026 betaal je evenveel wegenbelasting als reguliere benzineauto’s.

Wegenbelasting berekenen

Heb je een elektrische auto? Of heb je een bepaald model op het oog? Met deze tool van de Rijksoverheid bereken je hoeveel wegenbelasting je ongeveer betaalt vanaf 2026. Doe tijdens het invullen alsof het om een gewone personenauto gaat, niet-elektrisch en dat de auto op benzine rijdt. Neem het bedrag wel met een korreltje zout: tegen de tijd dat het zover is, kan de belasting namelijk wat verhoogd zijn.

Meer financiële voordelen van elektrisch rijden

Met een elektrische auto kun je nog een paar jaar genieten van voordeel op je wegenbelasting. Maar ook na 2025 blijft elektrisch rijden financieel interessant. 

Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Geen aanschafbelasting (BPM) voor elektrische auto’s. In ieder geval tot 2025. Voor nu nog onduidelijk wat er na 2025 gaat gebeuren.

  • Verlaagde bijtelling voor elektrisch rijden. Voor privégebruik van een zakelijke elektrische auto geldt (tot een maximale nieuwwaarde van € 30.000) in 2023 een bijtelling van 16%, vergeleken met 22% voor brandstofauto’s. 

  • Elektriciteit is goedkoper dan benzine. Zeker door de stijgende benzineprijzen. En het wordt helemaal een koopje wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen.

  • Goedkoper in onderhoud. Een volledig elektrische auto bevat veel minder bewegende onderdelen die gecontroleerd en/of vervangen moeten worden. Daarmee bespaar je wel 50% op onderhoudskosten.

Rekeningrijden vanaf 2030

Hoogstwaarschijnlijk verdwijnt de wegenbelasting in 2030 helemaal en komt daar rekeningrijden voor in de plaats. Volgens VVD-minister Harbers is dat systeem eerlijker. Automobilisten betalen dan per kilometer, waardoor mensen die veel rijden duurder uit zijn dan mensen die maar weinig kilometers maken. 

Zoals het er nu uitziet, wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen benzineauto’s en elektrische auto’s. Maar volgens ingewijden komt er wel een brandstofcomponent, waarbij brandstofauto’s meer gaan betalen dan EV-rijders. Ben je met een elektrische auto dus alsnog goedkoper uit!

Je ziet het: elektrisch rijden is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Verdiep je dan in de Vandebron laadpaal en Vandebron laadpas.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft zes zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Elektrisch rijdenBeleidActueel