vandebron klanten

24 augustus 2020

Zo woon je nóg duurzamer in jouw huurhuis!

Gastblogger Thom heeft in zijn vorige blogs laten zien hoe hij zijn huurhuis heeft verduurzaamd. In dit blog werpt hij een blik op de toekomst: wat kan er gedaan worden om zijn huis nóg duurzamer te maken?

Als huurders hebben wij inmiddels al het nodige op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd: zo hebben we zes zonnepanelen die ons direct van groene stroom voorzien en verwarmen wij volledig op elektriciteit met infraroodpanelen. We hebben tevens het laaghangende fruit in ons energieverbruik geplukt: het huis isoleren, zuiniger douchen, slim verwarmen en verspilling tegengaan. Klaar is Kees, zou je zeggen. Maar we zijn er nog nog lang niet. In dit blog leg ik uit wat de volgende stappen zijn om nóg duurzamer te wonen.

Te veel zonne-energie?

De trots van onze duurzame woning is toch wel ons zestal zonnepanelen. Hiermee wekken we bijna evenveel energie op als we in totaal verbruiken. Toegegeven, van onze zonne-energie gebruiken we maar 30 procent zelf. De zon schijnt vooral op de momenten (overdag en in de zomer) dat we zelf weinig elektriciteit nodig hebben. Geen probleem, want je wordt immers netjes betaald voor de stroom die je teruglevert aan het net. Toch zijn er redenen waarom het op termijn juist duurzamer is (check dit blog) en voordeliger wordt (lees hier) om zoveel mogelijk zonne-energie ook echt zelf te gebruiken. Kortom, om duurzamer te wonen moeten we dus meer zelf opgewekte stroom gebruiken zonder dat het totale verbruik toeneemt.

What’s next?

Ons dak is één van de 1 miljoen huishoudens met zonnepanelen terwijl er elk jaar weer duizenden woningen bijkomen. Natuurlijk is dit een goede ontwikkeling, maar om vraag en aanbod van elektriciteit in balans te houden, moet een groter deel van het verbruik uit ‘eigen’ stroom bestaan. Samen met mijn woningcorporatie Ymere en hun ‘zonpartner’ Iederzon gaan wij kijken hoe we dit het beste kunnen doen. 

Benut je apparaten als de zon schijnt

Oké, alleen maar stofzuigen of de wasmachine aanzetten als de zon schijnt is natuurlijk niet te doen. En ja, de koelkast laat zich niet op een gewenst moment aan- of uitzetten evenals veel andere elektrische apparaten. Toch maakt het al verschil om de piekuren van je zonne-energie zoveel mogelijk mogelijk te benutten door de vaatwasser, wasmachine, wasdroger en stofzuiger te gebruiken. Volgens berekeningen vergroot je zo het aandeel eigen energie met zo’n 5%. Voor het totaalplaatje is het niet allesbepalend, maar het past uitstekend in een duurzame levensstijl.

Vergroot het aandeel van elektriciteit

Overschakelen op elektrische apparaten heeft, als je zelf stroom opwekt, heel veel zin. Zo koken wij vanaf het moment dat we zonnepanelen hebben op een inductieplaat. Een interessante vervolgstap is de aanschaf van een elektrische cv. Zeker als je zelf stroom opwekt (en ook nog een echt groene energieleverancier hebt) is een elektrisch aangedreven cv veel duurzamer dan onze huidige cv-ketel op gas. En als de ketel toch al vervangen moet worden, is dit hét moment om helemaal van het gas af te gaan. Probeer vervolgens optimaal gebruik te maken van je zelf opgewekte energie om het benodigde water te verwarmen en je hebt weer een duurzame stap gezet!

Je opgewekte energie opslaan

Met een zonnebatterij in huis worden de bovengenoemde stappen in één keer een stuk makkelijker te realiseren. Je zonne-energie blijft bewaard om op het meest gunstige moment gebruikt te worden. Een no-brainer zou je zeggen. Maar, zullen sommigen denken, die standaard lithium-ion batterijen zijn toch verre van duurzaam? Het klopt dat de productie en recycling van deze batterijen nog veel milieuvriendelijker moet (check dit artikel). Wat mij dan weer hoopvol stemt is de razendsnelle ontwikkeling van duurzame alternatieven zoals waterbatterijen. Op korte termijn mogen we dus veel verwachten van de accu in huis. Samen met onze woningcorporatie gaan we uitzoeken of het zinvol is om een zonnebatterij aan te schaffen (waarschijnlijk wel) en waaraan deze allemaal moet voldoen.  

Ook met een huurhuis is het dus heel goed mogelijk om duurzaam te wonen. Ik hoop dat je in mijn blogs hebt kunnen lezen dat er ontzettend veel is wat je kunt doen. Heb je nou nog vragen of tips voor mij? Neem gerust contact op: thomvanduuren@posteo.net

Thom van Duuren

Geschreven door Thom van Duuren

Thom is docent en journalist. Hij schrijft over duurzaamheid en onderwijs en onderzoekt samen met Ymere hoe ze haar huurhuizen het best kan verduurzamen.

Isoleren met Vandebron
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?