5 januari 2020
Zonnepanelen op je huurhuis? Zo gepiept!
Gastblogger Thom laat zien dat je ook met een huurhuis gemakkelijk kunt profiteren van zonnepanelen op je dak.
Maar we zijn huurders...
Je wilt verduurzamen en geld besparen, maar… je hebt een huurhuis. Betekent dit dat alle goede voornemens meteen in de prullenbak kunnen? ‘Ja’, dachten mijn vriendin en ik aanvankelijk, toen we zo’n vijf jaar geleden ons eerste huurhuis betrokken. De verhalen over huishoudens die hun daken tot energiebronnen hebben omgetoverd hoorden wij enigszins jaloers aan. Wij wilden ook niets liever dan panelen op ons dak, een zonneboiler voor warm water, een gasvrij verwarmingssysteem en betere isolatie. Maar ja, huurder hè.
Wat betreft de opwarming van de aarde is het inmiddels vijf voor twaalf. Na het onderhand al historische klimaatakkoord van Parijs, is de opdracht vanuit Den Haag dan ook duidelijk: in 2050 moeten de 2.2 miljoen huurhuizen van woningcorporaties in Nederland gasloos en CO₂-neutraal zijn. De praktische haalbaarheid daargelaten, betekende dit voor ongeduldige huurders zoals wij dat we, samen met de corporaties, eindelijk werk konden gaan maken van de energietransitie.
Eenvoudiger dan gedacht
We gingen aan de slag en vonden al gauw wat we zochten: onze ‘huisbaas’ Ymere heeft namelijk sinds een aantal jaar een eigen ‘zonpartner’ (Iederzon) die verantwoordelijk is voor de aanvraag en aanleg van zonnepanelen. Na een handige online check bleek ons dak en huidige energieverbruik geschikt voor de installatie van zes panelen. De offerte, met een overzicht van de verwachte energieopbrengst en besparing, konden we direct online tekenen.
De installatie verliep gesmeerd: eerst vond er een schouwing plaats en een aanpassing van de meterkast. Dankzij de omvormer, die wordt aangesloten op een aparte groep, kun je stroom terugleveren aan het net. Het installeren van de benodigde elektronica en het uiteindelijk plaatsen van de panelen was binnen een dag voltooid. Twee maanden na het tekenen van het contract, draaide onze wasmachine voor het eerst volledig op onze ‘eigen’ opgewekte stroom.
De omvormer die ervoor zorgt dat de opgewekte stroom teruggeleverd kan worden aan het net.
Direct profijt van de zonnepanelen
Ymere betaalt de installatie en is juridisch verantwoordelijk. Wij huren de panelen voor een vast bedrag per maand en het rendement vertaalt zich in een flink verlaagde energierekening. De stroom die we zelf niet gebruiken, wordt voor een vast bedrag per kilowattuur teruggeleverd aan het net. Iederzon garandeerde ons een jaarlijkse ‘winst’ van 50 euro (besparing min de huur), maar het eerste jaar liep de teller al op naar 200 euro zonder dat de huur ook maar met één cent is verhoogd.
Lees ook: 9 manieren om energie te besparen in je huurhuis
Zelf aan de slag?
Inmiddels is er bij vrijwel alle grote woningcorporaties de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren. Zo heeft Woonstad Rotterdam recent een aantal geschikte woningen zelfs een aanbod voor gratis zonnepanelen gedaan. Ook De Alliantie heeft volgens een dergelijke constructie al ruim 5.000 woningen van panelen voorzien. Nog een mooi voorbeeld is de Stichting Wocozon die zonnepanelen aanbiedt voor negentien corporaties, samen eigenaar van 300.000 huurwoningen. Andere corporaties laten het initiatief bij de huurder, maar hebben vaak wel een ‘duurzaamheidsloket’ waar bewoners een aanvraag kunnen indienen. Bovendien is het door de steeds lagere productie- en installatiekosten van zonnepanelen ook voor particuliere verhuurders interessant om in overleg met de huurder tot aanschaf over te gaan.
Laat die zon maar schijnen!
Wij hebben nu anderhalf jaar zonnepanelen op ons dak zonder er ook maar een seconde spijt van te hebben. We compenseren ons eigen verbruik en Vandebron betaalt een goede prijs voor onze opgewekte energie. Was het nog geen vijf jaar geleden een risicovolle onderneming om aan zonnepanelen te beginnen, inmiddels is het als woningverbetering de normaalste zaak van de wereld geworden. Zo hebben we nu dus twee redenen om blij te zijn als de zon schijnt!
Tags
Goeie energieGroenDoenImpactInspiratiebronnenTechZonne-energieGerelateerde artikelen
Via ons blog houden we je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van goeie energie.