19 februari 2020
Zo verwarm je jouw (huur)huis zonder gas!
Onze gastblogger Thom laat in dit artikel zien hoe ook jij je (huur)huis kunt verwarmen zonder gas!
Je huis verwarmen zonder gas. Voor Nederlanders vormt dit een van de grootste uitdagingen in de energietransitie. Over heel 2018 stapten ongeveer 10.000 huishoudens vrijwillig van het gas af. In het huidige tempo wordt het beoogde doel van een gasvrij Nederland pas over 280 jaar (!) gerealiseerd. Wat zijn de opties voor de reeds gebouwde en oudere huizen om op duurzame verwarming over te stappen? In dit blog leg ik je de verschillende opties uit. Lees je mee?
Infraroodpanelen
Ja, we kunnen ons aardgas vervangen met groen gas of waterstof, maar voor een dergelijke operatie moeten we eerst wachten op groen licht uit Den Haag. Ook stadsverwarming wordt van hogerhand opgelegd, terwijl een alternatief als geothermie nog toekomstmuziek is. Er is echter één haalbare kaart voor de ongeduldige huurder of huiseigenaar: infraroodpanelen.
Anderhalf jaar geleden kregen wij de mogelijkheid mee te doen aan een pilot van woningcorporatie Ymere in samenwerking met het bedrijf ThermIQ, leverancier van infraroodpanelen. Onmiddellijk besloten wij ons op te geven voor dit experiment nadat we aan het begin van het jaar ook al zonnepanelen hebben laten installeren. Een jaar lang kregen wij infraroodpanelen in huis ter vervanging van onze centrale verwarming. Indien het zou bevallen, mochten we de panelen houden.
Het zonnetje in huis
Een vertegenwoordiger van ThermIQ legde ons uit wát we precies in huis haalden: infraroodverwarming zet elektriciteit om in infraroodstralen die de oppervlakte zelf verwarmt en dus niet de lucht zoals bij een cv-ketel en radiatoren. Het is net alsof je de zon in huis voelt schijnen. Een infraroodpaneel geeft een behaaglijk soort warmte, geconcentreerd onder het paneel dat aan je plafond hangt.
Infraroodpanelen
Betekent dit dan een complete verbouwing met alle ongemak van dien? Dat valt reuze mee. In anderhalve dag was het installeren en ophangen van de panelen voltooid (zie foto). Indien je een meterkast deelt met de buren, kan het zijn dat je een verzwaarde aansluiting nodig hebt om het toegenomen elektriciteitsgebruik aan te kunnen. In de meeste gevallen kunnen de panelen gewoon op een gemiddelde meterkast draaien (aldus Rob Polman in dit artikel). Bovendien hoeft de cv-ketel niet gelijk de deur uit. Je water kan nog wel gewoon ouderwets verwarmd worden. Ook handig voor als je gaat verhuizen of slechts een deel van de warmtevoorziening op infrarood wilt overhevelen. Het is dus een flexibele mogelijkheid, die zowel ter vervanging als bijverwarming kan dienen.
Inmiddels zitten we in de tweede winter waarin de infraroodpanelen ons warm houden. En nog altijd zijn we laaiend enthousiast. Het is zeer behaaglijk om op de bank de warmte op je te voelen stralen. De panelen zijn met een app eenvoudig te bedienen. Zo verwarm je alleen de ruimte waarin je je bevindt. Ja, in de keuken, op het toilet of op zolder is het dan behoorlijk frisser en overall neemt je elektriciteitsverbruik flink toe. Daar staat tegenover dat je verminderde gasverbruik deze kosten ruimschoots compenseert.
Is ieder huis geschikt voor infraroodpanelen?
Een belangrijke voorwaarde is wel dat je huis goed geïsoleerd is (of wordt). Zo merken we dat het rondje isoleren dat we afgelopen najaar hebben uitgevoerd nu al zijn vruchten afwerpt. De combinatie zonnepanelen en infraroodpanelen is natuurlijk extra leuk. Uiteraard wek je in de wintermaanden niet genoeg energie op om je volledige gebruik te compenseren. Het blijft echter een magisch gevoel dat de warmte van zonnestralen via een omweg in jouw woonkamer belandt. Als de overige energie dan ook nog voor 100% van hernieuwbare duurzame bronnen komt, weet je dat je verwarming een minimale impact op de CO₂-uitstoot heeft. En dat geeft op zichzelf al een warm gevoel!
Als jij na het lezen van dit artikel ook warm loopt voor infraroodpanelen, houd in ieder geval rekening met het volgende: - De isolatie van je huis. Bij veel tocht wordt het effect van de panelen snel teniet gedaan. Dubbel glas, en het liefst HR++, helpt enorm in het stabiel houden van de temperatuur. - De meterkast. Check voor je tot aanschaf overgaat goed of je meterkast toegerust is voor het extra stroomverbruik. Bij slim gebruik van een beperkt aantal panelen, heb je in principe geen zwaardere stroomaansluiting nodig.- De kamertemperatuur. Als jij wilt dat het overal in huis de hele dag 20 graden of warmer is, zie dan af van de aanschaf van infraroodpanelen. De kracht van dit systeem is dat het de warmte juist concentreert op de plek waar jij je bevindt.- Geheel of gedeeltelijk overstappen. Als je alleen gedeeltelijk gebruik wilt maken van infraroodpanelen dan is dat is geen probleem. Dit type verwarming kan prima in combinatie met een ander systeem gebruikt worden. Zo is het een ideale optie voor het verwarmen van andere ruimtes als je bijvoorbeeld een houtkachel als warmtebron voor de woonkamer hebt. Tot slot: als je een huurder bent, probeer je huiseigenaar of woningcorporatie te overtuigen van de meerwaarde van infraroodpanelen. Het is makkelijk te installeren, relatief goedkoop (in vergelijking met de forse investering in bijvoorbeeld een warmtepomp), simpel te bedienen en vrij van onderhoud. Hier vind je extra informatie en kom je te weten of een (gedeeltelijke) overstap voor jou zin heeft. Een eenvoudige rekentool die inzage geeft in de kosten en baten van infraroodpanelen voor jouw type huis, vind je hier.
Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is er veel onrust en onzekerheid op de energiemarkt ontstaan. Het is verstandig nog even te wachten met het afsluiten van een contract. Wil je een seintje zodra de prijzen gaan dalen en de markt stabieler wordt? Laat dan hier je gegevens achter.
Geschreven door Thom van Duuren
Thom is docent en journalist. Hij schrijft over duurzaamheid en onderwijs en onderzoekt samen met Ymere hoe ze haar huurhuizen het best kan verduurzamen.