
3 april 2025
Waar moet je in 2025 op letten bij het kopen van zonnepanelen?
Er verandert nogal wat als het gaat om zonnepanelen. Salderen gaat stoppen en terugleveren kost tegenwoordig geld. En dan kun je zonnepanelen ook nog eens niet op elk dak plaatsen. Waar moet je in 2025 allemaal op letten bij het kopen van zonnepanelen?
Zijn zonnepanelen in 2025 nog interessant?
Ook in 2025 zijn zonnepanelen een slimme keuze. Je wekt er je eigen groene stroom mee op die je direct in huis kunt gebruiken. Daardoor neem je minder stroom af bij je energieleverancier en verlaag je je energierekening.
Wel is de terugverdientijd wat langer geworden. Omdat de regels veranderen en er meer kosten bijkomen. Daarom is het verstandig om slim met je opgewekte stroom om te gaan. Denk aan het aanpassen van je verbruik of het opslaan van zonnestroom.
Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?
1. Is de meterkast geschikt voor zonnepanelen?
Vanaf 2025 moeten huishoudens met zonnepanelen minstens een meter hebben met een dubbel telwerk. Al is een slimme meter het handigst. De aansluiting in je meterkast is ook belangrijk. Met een 1-fase aansluiting kun je maar beperkt opwekken. Voor een middelgrote tot grote installatie heb je een 3-fasen aansluiting nodig. In dat geval moet je de meterkast laten verzwaren.
2. Is het dak geschikt voor zonnepanelen?
De richting en helling van je dak, schaduwvorming, en de vrije ruimte spelen allemaal een rol in hoeveel je zonnepanelen kunnen opwekken.
Zonnepanelen werken het beste op een dak dat naar het zuiden is gericht, met een helling van 30 tot 35 graden. Een plat dak is ook handig, omdat je ze dan met frames precies goed kan neerzetten. Is jouw dak minder ideaal? Dan kun je nog steeds zonnepanelen plaatsen, maar is de opbrengst lager.
3. Salderingsregeling stopt in 2027
Vanaf 2027 zal de salderingsregeling stoppen. Je krijgt dan niet meer hetzelfde bedrag voor de stroom die je teruglevert als wat je ervoor betaalt. Zoals nu wel het geval is tot aan de salderingsgrens. Terugleveren wordt dus minder aantrekkelijk, omdat je er minder geld voor krijgt.
Tussen 1 januari 2027 en 1 januari 2030 moet de terugleververgoeding minimaal 50% van het kale leveringstarief bedragen. Daarna geldt er geen minimale terugleververgoeding meer, maar moet het een 'redelijk bedrag' zijn en niet lager dan nul euro.
4. Je betaalt terugleveringskosten
De meeste energieleveranciers rekenen kosten voor het terugleveren van stroom. Dat doen ze omdat terugleveren kosten met zich meebrengt. En het is wel zo eerlijk als de huishoudens die zonnepanelen hebben en terugleveren deze kosten betalen.
5. Neem niet meer dan je nodig hebt
Je zonnepanelen leveren het meeste op wanneer je zoveel mogelijk van je opwek zelf verbruikt. Omdat salderen verdwijnt en terugleveren geld kost, is het verstandig om niet meer op te wekken dan je op jaarbasis verbruikt. Plaats er dus niet te veel.
6. Kies voor een professionele installatie
Prutswerk is vragen om problemen. Zeker als het om elektriciteit gaat. Vraag offertes aan bij verschillende installateurs, stel kritische vragen over hun werkwijze en check online reviews. Kies voor een partij met veel ervaring, kennis en kunde - zoals de servicepartners van Vandebron.
7. Combineer met een thuisaccu
Een thuisaccu kan een slimme toevoeging zijn. Hiermee sla je stroom op die je over hebt. Zo lever je minder terug en ben je voorbereid op het einde van de salderingsregeling. Veel zonnepaneleninstallateurs verkopen ook thuisaccu’s, dus het is slim om die meteen mee te pakken.
8. Let vooral op de garantie
Zonnepanelen zijn er in veel soorten, kleuren, merken en maten. En ze verschillen nogal in kwaliteit en prijs. Hoe lang de garantie duurt zegt vaak veel over de kwaliteit. Hoe hoger, hoe beter. Let ook op de garantievoorwaarden van de installatie zelf. Een betrouwbare partij biedt garantie op beide.
9. Micro-omvormers alleen als het nodig is
Micro-omvormers zijn nuttig bij daken waar schaduw op valt en bij panelen in verschillende richtingen. Bij standaardopstellingen zijn ze meestal niet nodig. Sommige installateurs verkopen ze er standaard bij, terwijl dit dus niet altijd nodig is. Goed om op te letten dus!
10. Dubbelcheck je verzekering
Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Toch dekt niet elke verzekeraar altijd de schade aan of door zonnepanelen. Check vooraf hoe dit bij jouw verzekering zit en breid je verzekering uit als dat nodig is.
Altijd groene stroom in huis
Zonnepanelen zijn in 2025 nog steeds een goede keuze. Zeker als je ze slim gebruikt. Met Vandebron heb je altijd groene stroom in huis, of die nu van je eigen zonnepanelen komt of van ons. Wil je advies of hulp bij de installatie? Onze ervaren servicepartners staan voor je klaar. Sluit je aan bij 200 duizend vandebronners die vooruit willen!

Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.