
2 april 2025
Wat verandert er allemaal wanneer je gasloos gaat wonen?
Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar gasloos wonen. Lekker bezig! Maar wat verandert er als je gasloos gaat wonen? Welke nieuwe apparaten heb je nodig en hoeveel lever je in op wooncomfort? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Over gasloos wonen
Gasloos wonen betekent dat je huis geen gas gebruikt. Je hebt dus geen gasaansluiting nodig. Verwarming, warm water en koken gebeuren allemaal elektrisch. Vorig jaar waren 10% van de woningen in Nederland gasloos, terwijl dit in 2019 nog 5,7% was. Dat gaat de goede kant op!
Elektrische oplossingen
Apparaten die normaal op gas werken, zoals de cv-ketel en het gasfornuis, maken in een gasloze woning plaats voor elektrische alternatieven. Denk aan een warmtepomp, elektrische boiler en inductiekookplaat.
Voordelen van gasloos wonen
Beter voor het milieu: minder CO2-uitstoot omdat je geen fossiele brandstoffen gebruikt.
Groene energie: de stroom die je nodig hebt kan groen opgewekt worden. Wek het zelf op met zonnepanelen of neem het af via een groene energieleverancier.
Lagere energierekening: een huis verwarmen met elektriciteit is vaak goedkoper dan gas, als je de juiste apparaten gebruikt.
Meer wooncomfort: door goede isolatie blijft het binnen de hele tijd lekker op temperatuur.
Veiliger: geen risico op gaslekken.
Toekomstbestendig: gasprijzen blijven stijgen, en uiteindelijk moet elke woning in Nederland van het gas af.
Nadelen van gasloos wonen
Hoge kosten: nieuwe apparaten en aanpassingen zijn vaak niet goedkoop. Gelukkig zijn er subsidies die je kan gebruiken.
Aanpassing nodig: overstappen vraagt om tijd, verbouwing en investeringen.
Ruimtegebrek: warmtepompen en bijbehorende installaties nemen meer plek in dan de gemiddelde cv-ketel.
Meer stroomverbruik
Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.760 kWh stroom en 1.190 m³ gas per jaar. Bij een gasloze woning is het stroomverbruik natuurlijk hoger. Gemiddeld stijgt het naar 5.430 kWh per jaar.
Hoe verandert het wooncomfort?
Gasloos wonen zorgt voor kleine veranderingen. Sommige dingen werken anders, maar dat maakt ze niet minder prettig. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch koken. Dat is iets waar veel mensen aan moeten wennen, vooral omdat je de temperatuur van het gasfornuis moet regelen zonder dat je een vlam kan zien. Ook maakt de buitenunit van een warmtepomp wat geluid, maar binnen hoor je daar meestal niets van.
Gasloos wonen gaat vaak hand in hand met betere isolatie en vloerverwarming. Dit zorgt voor een prettige temperatuur in huis. Het is eigenlijk altijd even warm binnen, en dat vinden veel mensen juist fijn.
Nieuwbouw is altijd gasloos
Sinds 2018 worden alle nieuwbouwwoningen verplicht gasloos gebouwd. Deze huizen zijn goed geïsoleerd en hebben vaak een warmtepomp. Daarom zijn ze meteen klaar voor een groene toekomst.
Bestaande woning gasloos maken
Wil je jouw woning gasloos maken? Dan moet je de apparaten die nu op gas werken vervangen door elektrische apparaten. Een inductiekookplaat en een warmtepomp (die ook water kan verwarmen) zijn het meest duurzaam. Lees voor meer informatie onze blogreeks ‘In 6 stappen van het gas af’.
Haal groene stroom in huis
In een gasloos huis verbruik je meer stroom. Je wilt natuurlijk wel dat ook die stroom groen is, toch? Kies daarom voor groene stroom van Vandebron en help mee om zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland te gaan.

Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.