17 november 2023

Welke subsidies zijn in 2024 beschikbaar voor elektrisch rijden?

Om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. We zetten op een rij waar je in 2024 gebruik van kunt maken.

Laatste update: 5 januari 2024

Subsidies voor elektrisch rijden

De Nederlandse overheid stimuleert elektrisch rijden. De voornaamste reden is dat de overstap van brandstofauto’s naar elektrische auto’s een belangrijke stap is in de energietransitie. Omdat een financiële beloning een effectieve manier is om verandering tot stand te brengen, gebruiken ze daar subsidies voor.

EV-subsidie voor particulieren

In Nederland kunnen particulieren gebruikmaken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Dit is een subsidie voor het kopen of leasen van een elektrische auto

Het gaat in 2024 om een subsidie van € 2.950 voor een nieuwe elektrische auto of € 2.000 voor een gebruikte. Eerder was het plan om de subsidie te verlagen, maar daar is toch vanaf gezien. Mooi nieuws!

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • Nieuwwaarde tussen de €12.000 en €45.000.

  • Minimale actieradius van 120 kilometer.

  • Van oorsprong een elektrische auto. Geen omgebouwde brandstofauto dus.

  • Koop- of leaseovereenkomst is in 2024 afgesloten.

In 2024 is er een potje van € 58 miljoen voor nieuwe EV’s en € 29,4 miljoen voor gebruikte elektrische personenauto’s. Je kunt de subsidie hier aanvragen. 

EV-subsidie voor bedrijven

Bedrijven kunnen gebruikmaken van een aparte subsidie voor het kopen of leasen van een zakelijke elektrische auto. Namelijk de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Met deze subsidie kun je tot € 5000 korting krijgen per bedrijfsauto.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • Alleen voor nieuwe auto’s.

  • Alleen voor volledig elektrische auto’s, niet voor hybrides.

  • De nieuwprijs is minimaal € 20.000 exclusief btw.

  • Je krijgt 10% korting op de cataloguswaarde, met een maximum van € 5000.

  • Voertuigclassificatie is N1, of N2 tot een gewicht van 4250 kg.

2024 is het laatste jaar waarin je van deze subsidie gebruik kunt maken. Aanvragen doe je hier.

EV-subsidie voor VvE 

Woon je in een appartement en heb je een VvE? Dan kun je met de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) subsidie krijgen op de advieskosten voor de installatie van één of meer laadpunten. Het gaat om 75% van de advieskosten (incl. btw) en maximaal € 1.500.

De belangrijkste voorwaarde is dat het een VvE, woonvereniging of wooncoöperatie betreft met een eigen parkeergelegenheid.

Deze subsidie loopt tot en met 2027. In totaal is er € 48,5 miljoen beschikbaar. Je kunt ‘m hier aanvragen.

Geen subsidies voor laadpalen

Op dit moment zijn er geen subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een eigen laadpaal. Wel is er een subsidie in de maak voor laadpalen van elektrische vrachtwagens.

In sommige gemeentes is het mogelijk om gratis een openbare laadpaal aan te vragen. En als je geen eigen parkeervak of oprit hebt, zijn er toch manieren om over de stoep op te laden.

Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! Van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Verdiep je dan in de Vandebron laadpaal en Vandebron laadpas.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Elektrisch rijdenActueel