22 juli 2023
Hoe kun je een openbare laadpaal aanvragen in jouw buurt?
Heb je geen eigen oprit én geen openbare laadpaal in de buurt? Dan kun je een laadpaal aanvragen bij de gemeente. En dat werkt niet overal hetzelfde.
Overal andere regels
Het aanvragen van een openbare laadpaal is niet overal hetzelfde geregeld. Elke gemeente hanteert zijn eigen aanvraagvoorwaarden. In Utrecht beslist de gemeente bijvoorbeeld zelf waar nieuwe laadpalen geplaatst worden. In Amsterdam kun je als bewoner een aanvraag indienen bij de gemeente en hoor je binnen 10 dagen of die er komt. En in Den Bosch wordt het aanvraagproces uitbesteed aan Vattenfall.
Check de regels in jouw gemeente
Om erachter te komen welke regels er gelden voor het aanvragen van een openbare laadpaal in jouw buurt, check je de website van je gemeente. Op de website laadpaalnodig.nl vul je eenvoudig je postcode in en krijg je direct een link te zien naar de aanvraag- of informatiepagina voor jouw gemeente.
Voorwaarden voor openbare laadpaal aanvragen
Hoewel de voorwaarden per gemeente kunnen verschillen, zijn er enkele algemene voorwaarden die vaak gelden voor het aanvragen van een openbare laadpaal:
Je kunt alleen een laadpaal aanvragen als je zelf geen eigen plek hebt om er een neer te zetten, zoals een oprit of privéparkeerplaats.
Je moet een parkeervergunning hebben in de wijk waarin je de laadpaal aanvraagt.
Er kunnen specifieke eisen voor de auto gelden die je rijdt, bijvoorbeeld dat deze volledig elektrisch moet zijn of een minimale accucapaciteit moet hebben.
Er mag nog geen laadpaal aanwezig zijn binnen een bepaalde afstand, meestal 200-300 meter, tenzij deze voortdurend bezet is.
Wat kost het om een laadpaal aan te vragen?
Het aanvragen van een openbare laadpaal is altijd gratis, omdat deze in de openbare ruimte wordt geplaatst en voor iedereen met een elektrische auto toegankelijk is. Als je gebruikmaakt van de laadpaal, betaal je de tarieven die de partij vraagt aan wie de gemeente de plaatsing en het beheer van de laadpaal heeft uitbesteedt.
Wanneer wordt de laadpaal geplaatst?
Het proces tussen de aanvraag en de daadwerkelijke plaatsing van een openbare laadpaal neemt gemiddeld 18 weken in beslag. Houd er rekening mee dat de duur sterk kan variëren per gemeente.
Over de stoep opladen
Als je geen eigen oprit of privéparkeerplek hebt, zijn er vaak tóch mogelijkheden om thuis op te laden. Met een kabelmat of kabelgoot bijvoorbeeld. Ook hiervoor gelden verschillende regels per gemeente.
Lees verder: 3 oplossingen waarmee je laadkabel wél over de stoep mag
Laadpas van Vandebron
Wil je altijd en overal kunnen laden met je elektrische auto? Neem je eigen laadpaal en kies voor de handige Vandebron laadpas waarmee je toegang hebt tot vrijwel alle openbare laadpunten in Nederland.
Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.