koud in huis

3 januari 2025

Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?

De thermostaat staat op 20 graden, de verwarming werkt en de ramen zijn dicht. Toch voelt het koud in huis. Hoe kan dat? In dit artikel zetten we de mogelijke oorzaken en oplossingen op een rij.

Oorzaak 1: tocht in huis

Tocht ontstaat door luchtstromen in huis. Vaak via kieren, naden of openingen naar buiten. Vooral in de winter merk je het: de koude buitenlucht komt naar binnen en de warme binnenlucht ontsnapt. Hierdoor daalt de temperatuur in huis. Ook koelt de bewegende tochtlucht je huid sneller af, waardoor het nóg kouder aanvoelt. Zelfs met de verwarming aan.

Oplossing: dicht kieren, naden en openingen. Plaats tochtstrips bij deuren en ramen, gebruik tochtwering onder deuren en plaats een brievenbusborstel als je een brievenbus in de voordeur hebt.

Oorzaak 2: koudeval

Warme lucht in huis kan snel afkoelen door koude oppervlakken, zoals slecht geïsoleerde ramen of muren. Omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht, zakt het naar beneden en voel je een tochtige koude luchtstroom. Dit wordt koudeval genoemd. Daardoor voelt je huis koud aan, zelfs als de verwarming op 20 graden staat.

Oplossing: Verbeter de isolatie bij de koude oppervlakken die het probleem veroorzaken. Denk aan HR++-glas of spouwmuurisolatie. Je huis wordt niet alleen warmer, maar je bespaart ook meteen op energiekosten. Win-win! 

Oorzaak 3: blokkerende verwarming

Radiatoren die verstopt zitten achter meubels of gordijnen werken minder goed. Als de radiator niet goed zichtbaar is, kan de warme lucht de kamer niet in, waardoor sommige delen van de ruimte koud blijven.

Oplossing: zorg ervoor dat radiatoren vrij staan, zodat de warmte goed door de kamer kan verspreiden.

Oorzaak 4: slechte isolatie

Als het buiten echt koud is buiten en je huis is slecht geïsoleerd, kan je verwarming moeite hebben om je huis warm te krijgen. Vooral in oudere woningen met slechte muren, ramen en daken ontsnapt veel warmte. Hierdoor blijft de verwarming constant aanstaan, maar lukt het niet om de temperatuur op peil te houden.

Oplossing: de isolatie aanpakken! Spouwmuurisolatie en dakisolatie leveren in een ongeïsoleerd huis vaak de meeste winst op. Zo blijft de warmte binnen en bespaar je op energiekosten.

Oorzaak 5: verkeerde plaatsing van de thermostaat

Hangt je thermostaat op een plek hangt waar het warmer is dan in de rest van de ruimte? Zoals vlak bij een radiator of in de zon? Dan kan hij de temperatuur verkeerd meten. Hij kan dan bijvoorbeeld 20 graden aangeven, terwijl het in andere delen van de kamer veel kouder is. Hierdoor gaat de verwarming niet aan, terwijl dat wel nodig is.

Oplossing: hang de thermostaat op een andere plek. Bijvoorbeeld uit de zon en weg van radiatoren.

Oorzaak 6: overstap van cv-ketel naar warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame manier om je huis te verwarmen, maar werkt het beste als je huis goed geïsoleerd is. Omdat een warmtepomp met een lagere temperatuur werkt, heeft hij moeite om een slecht geïsoleerd huis warm te krijgen, vooral in de winter. Het huis verliest te veel warmte, waardoor de pomp harder moet werken dan hij aankan.

Oplossing: terug naar een cv-ketel? Nee, je kunt beter de isolatie verbeteren. Vervelend, want het is weer een extra investering. Gelukkig kun je gebruikmaken van subsidies.

Oorzaak 7: Hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid kan de lucht kouder laten aanvoelen, ook als de verwarming aanstaat. Dit komt doordat vochtige lucht minder goed warmte vasthoudt. De ideale luchtvochtigheid in huis is tussen de 40-60%. Als je ramen snel beslaan of je een klam gevoel hebt, is de luchtvochtigheid waarschijnlijk te hoog.

Oplossing: meet de luchtvochtigheid in huis met een hygrometer. Zorg voor goede ventilatie en gebruik eventueel een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid te verlagen.

Oorzaak 8: Slecht onderhouden verwarming

Als de verwarming niet goed werkt, kan het lastig zijn om je huis op de gewenste temperatuur te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de cv-ketel niet goed werkt of er lucht in de radiatoren zit. De thermostaat kan dan aangeven dat alles in orde is, maar de verwarming levert niet genoeg warmte. Dit zorgt ervoor dat je woning koud blijft, ondanks dat de verwarming aanstaat.

Oplossing: Laat je verwarming regelmatig onderhouden en controleer of de thermostaat, radiatoren en ketel goed werken. Het wordt aangeraden om je radiatoren één keer per jaar te ontluchten.

Energie besparen in huis

Hopelijk heb je de oorzaak gevonden waarom het koud aanvoelt in huis, ondanks dat de verwarming op 20 graden staat. Nu kun je gericht aan de slag met de oplossingen. Heb je de smaak te pakken en wil je meer manieren ontdekken om kou aan te pakken en tegelijkertijd te besparen op je energierekening? Lees dan verder!

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Alles wat je in 2025 moet weten over salderen