15 februari 2023

Vandebron legt uit: hoe kopen energieleveranciers hun energie in?

Waarom betaal je eigenlijk een vast tarief voor je energie aan je energieleverancier? De prijs van stroom en gas varieert immers per moment van de dag. Hoe zit dat?

De video, maar dan uitgeschreven

Waarom betaal je eigenlijk een vast tarief voor je energie aan je energieleverancier? De prijs van stroom en gas varieert immers per moment van de dag. Hoe zit dat?

Hi! Ik ben Rolf van Vandebron, en deze keer leg ik uit hoe energieleveranciers hun energie inkopen. Die vaste tarieven, die hebben alles te maken met zekerheid: jouw energieleverancier schat in hoeveel jij gaat verbruiken, en koopt die energie voor je in voor een bepaalde periode. Dit kan op twee manieren:

Een vast contract

Met een vast contract. Die sluit je over het algemeen voor 1 of 3 jaar af. Wij kopen dan dus ook jouw energie voor 1 of 3 jaar in, en kunnen het zo voor je vastzetten. Wil je vroegtijdig  uit je vaste contract? Dan betaal je een boete, zoals vastgesteld door de ACM - ofwel: de Autoriteit Consument en Markt. Zo hebben wij meer zekerheid dat je voor die periode blijft, en merk jij niets van prijsschommelingen. Win-win dus!

Variabel contract

Het kan ook zijn dat je een variabel contract hebt. Bij zo’n contract kun je elke maand opstappen, zonder boete te betalen. Flexibeler dus. Omdat dit onzekerder is voor een energieleverancier, koopt die voor een kortere periode energie voor je in. Stel dat we voor 1 jaar inkopen, en je stapt na 3 maanden over, hebben wij nog 9 maanden energie ‘over’. Als de prijzen dan lager zijn, moeten we die voor een lagere prijs verkopen en maakt een leverancier flink verlies. Een risico dus. In een variabel contract herprijzen wij, bij Vandebron, elke 3 maanden de energietarieven. Maar elke energieleverancier kan hier zijn eigen strategie hanteren.

Kortom: energieleveranciers kopen voor kortere of langere tijd voor jou in. Jij merkt niks van prijsschommelingen en leveranciers, zoals Vandebron, hebben zekerheid.

Meer informatie

Geschreven door Sam van der Ven

Sam was brand marketeer bij Vandebron en naast dat hij de energietransitie versnelt is hij professioneel ballenvanger op het hockeyveld.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankGoeie energie