20 december 2023

Wat zijn zonnecollectoren en hoe werken ze?

Zonnecollectoren verwarmen water om in huis te gebruiken. Hoe werken zonnecollectoren, hoeveel kun je ermee besparen en waar kun je ze allemaal voor gebruiken? In dit artikel vertellen we het je allemaal.

Wat zijn zonnecollectoren?

Zonnecollectoren plaats je op het dak. Van een afstandje lijken ze op zonnepanelen, maar ze werken anders. Ze zetten zonlicht namelijk niet om in energie, maar warmen er speciale vloeistof mee op in een buizenstelsel. Hiermee kan water verwarmd worden om in huis te gebruiken.

Hoe werken zonnecollectoren?

Zonnecollectoren worden samen met een zonneboiler geïnstalleerd, die via een buizenstelsel met elkaar verbonden zijn. De speciale vloeistof die door de buizen loopt, wordt verwarmd door de zon. Daarmee wordt het water in het voorraadvat verwarmd. Dat water kan gebruikt worden om duurzaam te douchen.

Wat als de zon niet schijnt?

Als de zon niet schijnt, werken zonnecollectoren niet. Om altijd warm water in huis te hebben, moet je naast zonnecollectoren daarom altijd een cv-ketel of warmtepomp in huis hebben. Als de zon dan niet schijnt, springt het alternatief bij.

Kun je ook verwarmen met zonnecollectoren?

In principe kun je zonnecollectoren en een zonneboiler ook gebruiken om je huis te verwarmen. De zonneboiler neemt dan (deels) de functie van je cv-ketel of warmtepomp over. Maar dit is niet zo efficiënt. In de winter schijnt de zon namelijk veel minder, terwijl je dan juist verwarming nodig hebt. Warm douchen wil je natuurlijk wel het hele jaar door.

Het gemiddelde rendement van zonnecollectoren op een Nederlands dak

Hoeveel bespaar je met zonnecollectoren?

Allereerst bespaar je met zonnecollectoren flink op je energierekening. Volgens berekeningen van Milieucentraal heb je met zonnecollectoren gemiddeld 40 tot 50% minder gas nodig voor warm water. Gemiddeld gaat 20% van je gasverbruik op aan het verwarmen van warm water, dus je bespaart tot 10% op je gasrekening per jaar. 

Extra fijn is dat je gebruik kunt maken van de ISDE-subsidie voor de aanschaf van een zonneboiler. Afhankelijk van het type zonneboiler dat je installeert, kun je tussen de € 650 en € 4.100 vergoed krijgen.

Maar je bespaart niet alleen geld met een zonneboiler. Je stoot ook minder CO₂ uit. Het gebruik van een zonneboiler is namelijk helemaal CO₂-vrij, terwijl gas 1,78 kg CO₂ uitstoot per m³.

Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?

Dat hangt af van je waterverbruik. En dat heeft weer vooral te maken met de grootte van je gezin. Per bewoner wordt 1 tot 1,5 m² aan zonnecollectoren geadviseerd. En voor het opslagvat reken je ongeveer 50 liter per m² aan zonnecollectoren. 

Bij deze berekening wordt uitgegaan van de juiste helling van het dak en de ideale positie ten opzichte van de zon. Een installateur kan een precieze berekening voor jouw persoonlijke situatie maken.

Is een warmtepomp met zonnecollectoren een slimme combinatie?

Heb je een warmtepomp? Dan zijn zonnepanelen waarschijnlijk interessanter dan zonnecollectoren. Door de warmtepomp heb je al 24/7 verwarming en warm water in huis. Een zonneboiler is dan een overbodige luxe. En omdat een warmtepomp zo’n 4 kWh warmte levert per 1 kWh verbruik, heb je maar weinig panelen nodig.

Interessant alternatief: de wateraccu

In plaats van een zonneboiler kun je ook een wateraccu installeren. Dat is vooral interessant wanneer je al zonnepanelen hebt liggen. 

Een wateraccu breidt je huidige systeem uit met een sensor in de meterkast en een apparaatje dat je aansluit op je elektrische boiler. Zodra je zonnestroom teruglevert aan het net, geeft de sensor een seintje naar je boiler om water te verwarmen. Zo maak je maximaal gebruik van je zonnestroom en verbruik je een stuk minder gas.

Duurzaam warm water én stroom

Met zonnecollectoren bespaar je op gas én verlaag je je CO₂-uitstoot. Lekker duurzaam dus! Vind je het ook belangrijk dat er goeie stroom uit je stopcontacten komt en wil je meebouwen aan een duurzame toekomst? Stap dan over naar Vandebron!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankZonne-energie