10 november 2023

6 vragen om de juiste laadpas voor jou te kiezen

Het aantal laadpasaanbieders lijkt soms wel harder te groeien dan het aantal laadpalen in Nederland. Welke past bij jou? In dit artikel helpen we je de juiste laadpas te kiezen.

Welke laadpas past bij mij?

Tanken met een brandstofauto is simpel. Je gooit de tank vol, betaalt en rijdt weer weg. Maar in EV-land is het allemaal (nog) wat lastiger. Zo kun je bijvoorbeeld laden aan een privélaadpaal of bij een openbare laadpaal. In het laatste geval heb je een laadpas nodig om je laadsessie te starten.

Een laadpas is gekoppeld aan je bankrekening. Door hem voor de scanner van de laadpaal te houden, weet de laadpaalaanbieder bij wie hij moet factureren. 

Omdat er meer dan 70 laadpasaanbieders én verschillende laadpaalexploitanten zijn, loont het om uit te zoeken welke laadpas je het beste kunt kiezen. Om financiële en praktische redenen.

Beste laadpas voor jou kiezen

1. Gratis laadpas of een abonnement?

Laten we bij het financiële plaatje beginnen. In het kort zijn er twee soorten laadpassen om uit te kiezen: een laadpas met een abonnement en een gratis laadpas. 

  • Laadpas met abonnement: Je betaalt een vast bedrag per maand en geen starttarief per laadsessie. Laadtarieven kunnen per laadpaalexploitant, laadpasaanbieder en per gemeente verschillen.

  • Gratis laadpas: Je betaalt geen vast bedrag per maand. Naast het reguliere laadtarief per kWh betaal je extra kosten: een vast starttarief per laadsessie, een tijdtarief of extra kosten per kWh dat je laadt bijvoorbeeld.

Door de verschillende manieren waarop de prijs opgebouwd kan worden, ontstaat een wirwar aan prijzen. Toch geldt over het algemeen: als je auto vaak aan de lader hangt, ben je goedkoper uit met een abonnement.

2. Complete of beperkte dekking?

Niet met elke laadpas kun je bij elke openbare laadpaal in Nederland terecht. Laadpassen met een beperkte dekking zijn in de regel goedkoper, maar ze vergen ook meer uitzoekwerk. Wanneer je op veel verschillende plaatsen laadt, betaal je waarschijnlijk liever een euro meer per maand dan dat je steeds moet uitzoeken waar je kunt opladen. Met de Vandebron-laadpas kun je bij elke openbare laadpaal in Nederland terecht!

3. Vaste of variabele laadtarieven?

Bij een openbare laadpaal betaal je per kWh die je laadt. Met de Vandebron-pas betaal je de tarieven die de laadpaalexploitant daarvoor vraagt, plus 2 cent per kWh die je laadt. Andere laadpasaanbieders kiezen soms voor een hoger bedrag per kWh en/of een starttarief of tijdtarief.

4. Alleen Nederland of ook de rest van Europa?

De dekking in het buitenland kan per laadpasaanbieder behoorlijk verschillen. Met de Vandebron-laadpas kun je bij de meeste laadpalen in Europa laden. We streven ernaar alle snelladers in Europa aan ons netwerk toe te voegen en zijn daar nog druk mee bezig. We houden onze klanten via e-mail op de hoogte van de uitbreiding van ons laadnetwerk.

Tip: In buitenland is het slim om een aanvullende laadpas aan te vragen voor het land waar jij op vakantie gaat. Zo vergroot je de dekking. Lees meer tips in ons artikel ‘Op vakantie met je elektrische auto’.

5. Opladen met groene stroom?

De stroom wordt geleverd vanuit het net. Dat is altijd een mix van groene en grijze stroom. Bij een openbare laadpaal kun je er dus niet voor kiezen om exclusief met groene stroom te laden. 

Wél kun je een laadpas afnemen bij een partij die zich inzet om het aandeel groene stroom te vergroten. Zoals Vandebron. Bovendien kun je met onze Groene stroom-voorspeller in de EV-app precies zien wanneer de groenste momenten zijn om te laden!

6. Pas of sleutelhanger?

Tot slot kan de fysieke vorm van de laadpas per aanbieder verschillen. Bij Vandebron kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een pasje of een sleutelhanger. Wij raden een laadpas aan wanneer de auto door meerdere mensen gebruikt wordt en een sleutelhanger als de auto door één persoon wordt gebruikt.

Laadpassen vergelijken

De tariefopbouw kan per aanbieder behoorlijk verschillen. Gebruik je voornamelijk dezelfde laadpalen, bijvoorbeeld in je straat en op je werk? Dan is het slim om te kijken welke exploitanten hierbij horen en een laadpas te kiezen die hier gunstige afspraken mee gemaakt heeft. Op deze kaart vind je alle openbare laadpalen en in dit overzicht vind je de prijsafspraken tussen laadpas- en laadpaalaanbieders.

Tip: Vind de goedkoopste gratis pas met Go-Charge

Veel mensen vragen verschillende (gratis) passen aan en kiezen per laadpaal welke pas ze gebruiken om zo goedkoop mogelijk te laden. Slim, maar het kost een hoop uitzoekwerk. De Go-Charge app biedt uitkomst: je voegt al je pasjes toe aan de app, je opent de kaart en je ziet direct waar je in de buurt het goedkoopst laadt met welke pas.

Vandebron-laadpas

In veel online vergelijkers komt de Vandebron-laadpas hoog (of zelfs als beste) uit de test. Kijk maar eens naar de voordelen en je begrijpt meteen waarom!

  •  Voor 14:00 uur (ma-vr) besteld, zelfde dag verstuurd

  •  Lage maandelijkse abonnementskosten

  •  Gratis laadpas of sleutelhanger

  •  Handig overzicht van je laadkosten

  •  Maandelijks opzegbaar

  •  Laden bij alle openbare laadpalen in Nederland en een groot deel van Europa

  • Handige Vandebron EV-app om snel de beschikbare laadpalen in de buurt te vinden, mét bijhorende laadtarieven. Ook heb je snel en makkelijk inzicht in je laadsessies en kosten.

Laadpas aanvragen

Weet je al welke laadpas je gaat kiezen? Aanvragen is heel eenvoudig. Je gaat naar de website van de laadpas die het beste bij je past, vult het aanvraagformulier in en de aanbieder stuurt hem op. Bij Vandebron sturen we je laadpas dezelfde dag nog op als je voor 14.00 bestelt. Vraag hier je Vandebron-laadpas aan.

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
Elektrisch rijdenKennisbank