25 april 2022

Verlaging van de energiebelasting. Wat betekent dit voor jou?

Per 1 januari 2022 is de belasting op energie tijdelijk verlaagd. De overheid heeft sindsdien extra maatregelen getroffen om de kosten op energie te drukken. Je leest hier nogmaals welke dit zijn en welke er recentelijk zijn bijgekomen.

Energiebelasting

Over je energieverbruik betaal je belasting. Maar de belastingdienst ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte. Over dit deel hoef je geen belasting te betalen en ontvang je een teruggave. In onze blog van 20 december 2021 lees je meer over waar de energiebelasting precies uit bestaat. 

In verband met de hoge energieprijzen heeft de overheid besloten om in 2022 tijdelijk extra korting te geven op de energiebelasting. Vanaf het begin van dit jaar is het volgende veranderd:

  • De teruggave van de energiebelasting is verhoogd van €560 naar €825. Dit betekent een extra voordeel €265 per huishouden, ongeacht hoeveel energie je verbruikt.

  • De energiebelasting op elektriciteit is in 2022 met 6,9 cent (incl. btw) per kWh gedaald ten opzichte van het tarief in 2021. Dat betekent dat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 2.400 kWh per jaar ongeveer €165 minder energiebelasting betaalt.

Goed nieuws! Om hier gebruik van te maken hoef je geen actie te ondernemen.

Extra maatregelenpakket 

Afgelopen maart heeft de overheid een extra maatregelenpakket doorgevoerd om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie te verzachten. Deze komen bovenop de al bestaande maatregelen voor de energiebelasting. 

Verlaging btw op energie

Vanaf 1 juli 2022 wordt de btw op energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) voor een half jaar verlaagd van 21% naar 9%. Door deze maatregel daalt de energierekening voor een huishouden met een gemiddeld verbruik met ongeveer € 140. Als klant bij Vandebron wordt je persoonlijk geïnformeerd over de btw-verlaging. 

Verhoging eenmalige energietoeslag

Eind 2021 werd door de overheid aangekondigd dat voor huishoudens met een minimuminkomen een eenmalige energietoeslag zouden krijgen van ongeveer €200. Deze regeling is nu verhoogd naar €800 per huishouden. Dit bedrag wordt uitgekeerd door de gemeente. 

Hoe kan ik gebruikmaken van deze toeslag?

Heb jij of heeft jouw huishouden een (gezamenlijk) inkomen rond het sociaal minimum? Dan kom je wellicht in aanmerking op de eenmalige energietoeslag. Je krijgt de toeslag van €800 automatisch als je één van de volgende uitkeringen ontvangt:

  • Bijstandsuitkering

  • IOAW-uitkering

  • IOAZ-uitkering

Ontvang je geen van deze uitkeringen, maar heeft je huishouden wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum? Neem dan contact op met jouw gemeente, daar kunnen ze je meer vertellen. Informatie over het sociaal minimum is te vinden op de website van het UWV.

Besparen op je verbruik

Dat de overheid op deze manier de hoge energietarieven wilt compenseren is natuurlijk goed, maar het is tegelijkertijd geen garantie op een lagere energierekening. De prijs die je betaalt voor stroom en gas bestaat naast de belastingen voor een groot deel uit de marktprijs en deze is nog altijd een stuk hoger dan normaal. Het kan dus zijn dat je rekening alsnog hoog zal uitvallen. 

Wil je zelf je energierekening verlagen? Voor praktische tips over hoe je kunt besparen op je energieverbruik kun je terecht op zetookdeknopom.nl. ‘Zet ook de knop om’ is een campagne van de Rijksoverheid die stimuleert om zuiniger om te gaan met energie. Verder helpen we je bij Vandebron graag met het isoleren van je woning of het plaatsen van zonnepanelen. Dat is uiteindelijk niet alleen beter voor je portemonnee, maar is ook hard nodig om de energietransitie te versnellen. Samen gaan we zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland.

Elektrisch rijden met Vandebron

Ook voor klanten van Vandebron met een laadpas voor hun elektrische auto heeft de btw-verlaging gevolgen. Zo gaan de kosten voor je laadsessies omlaag als je laadt bij openbare laadpalen.

Ook verlagen wij tijdelijk de abonnementskosten voor je laadpas. Dat betekent het volgende afhankelijk van jouw situatie:

  • Geen energiecontract bij Vandebron: van €3,50 naar €3,15

  • Wel energiecontract bij Vandebron: van €1,50 naar €1,35

Jouw facturen

In juli ontvang je een factuur over je laadsessies in juni, welke dus nog een btw-tarief van 21% hebben. Pas in augustus zie je de verlaagde btw-tarieven in je facturen over juli. 

Het kan zijn dat je uiteindelijke totale kosten van jouw laadsessies niet omlaag gaan, omdat sommige aanbieders van laadpalen ervoor kiezen van dit moment gebruik te maken om de tarieven te verhogen. Dit ligt dus niet aan de btw-verlaging of aan de laadpas, maar aan de keuzes van de leverancier van de laadpaal.

Geschreven door Sam van der Ven

Sam was brand marketeer bij Vandebron en naast dat hij de energietransitie versnelt is hij professioneel ballenvanger op het hockeyveld.

Deel dit artikel
Tags
VandebronActueelBeleid