22 december 2020

Wel of geen elektrische occasion kopen?

Gastblogger en elektrisch rijden-expert Jorma neemt je mee in zijn overwegingen om juist wel of niet voor een elektrische occasion te kiezen.

In reclames zie je tegenwoordig veel elektrische auto’s langskomen, ze lijken overal te zijn. Toch is nog maar ongeveer 1% van de Nederlandse auto’s een elektrische. Er is dus nog een lange weg te gaan naar een groener wagenpark.

De ANWB berekende dat de prijs per gereden kilometer inmiddels bijna gelijk is voor auto’s op benzine en elektrische auto’s. Hoewel een elektrische auto in vergelijking met een auto op benzine duurder is in de aanschaf, wordt dit weer goedgemaakt door de lagere prijs voor elektriciteit, onderhoud en wegenbelasting. Wat betreft de aankoopprijs hebben zakelijke rijders een voordeel door verschillende subsidiemaatregelen en de mogelijkheid om btw terug te vorderen, maar voor particulieren vormt dit wel een struikelblok.

Gelukkig komt daar snel verandering in: niet alleen gaan de prijzen voor nieuwe elektrische auto’s omlaag, er komen ook steeds meer elektrische occasions beschikbaar!

Het elektrische occasion-aanbod in Nederland

Op dit moment zijn er rond de 3.000 elektrische occasions op de Nederlandse markt (ongeveer 1,5% van het occasion-aanbod). Dat is nog niet heel veel, maar er komt wel steeds meer bij. Zeker als zakelijke leasecontracten - met een gemiddelde looptijd tussen de 4 en 5 jaar - van de afgelopen jaren eindigen, komen er meer elektrische modellen beschikbaar.

De voordelen van een elektrische occasion

De voordelen van elektrisch rijden gelden uiteraard ook voor elektrische occasions: beter voor het milieu, lage gebruikskosten, en stiller en comfortabeler rijden. Het grootste voordeel ten opzichte van een nieuwe auto is uiteraard de lagere prijs. Net zoals bij een benzineauto neemt de waarde de eerste jaren het meeste af. 

Omdat elektrische auto’s nog niet zo lang op de markt zijn, vind je er vooral modellen van een paar jaar oud. Denk dan bijvoorbeeld aan de Renault ZOE en de Nissan LEAF.

Een voorbeeld: Renault ZOE

Om een indruk te krijgen van het prijsvoordeel: een Renault ZOE Q90 41 kWh uit 2018 is als occasion verkrijgbaar vanaf € 20.000,- inclusief btw (originele prijs: € 35.000,-). Voor een betere vergelijking kun je kijken naar wat een soortgelijke, nieuwe auto kost. Een Renault ZOE Zen 52 kWh kun je bij de dealer bestellen voor € 35.000,-. Die nieuwe auto komt dan wel verder op een volle accu: 395 kilometer tegenover 296 kilometer voor de occasion.

Daarnaast kun je bij het kopen van een elektrische occasion ook een subsidie van de overheid aanvragen ter waarde van 2.000,-. Uiteindelijk betaal je dus bijna de helft van wat een nieuwe auto je zou kosten. 

Voordeel ten opzichte van een benzine occasion

Omdat de gebruikskosten voor elektrische auto’s lager liggen, kun je een benzine occasion van € 13.000,- vergelijken met een elektrische occasion van € 20.000,-. Na vier jaar zit je ongeveer op dezelfde kosten.

Dit kun je berekenen door te kijken naar de extra kosten per maand voor een benzine occasion: motorrijtuigenbelasting (€ 40,-), meerprijs benzine (€ 50,-), en meerprijs onderhoud (€ 20,-) maken samen een extra kostenpost van € 110,- per maand. Uiteraard zijn dit inschattingen en kan jouw situatie daarvan afwijken. Voor vier jaar komt dat rond de € 5.000,- uit. Tel daar de subsidie van € 2.000,- bij op en je ziet dat je na de aanschaf € 7.000,- minder betaalt voor de elektrische optie.

Een nieuwe elektrische auto zal je - op de aanschafprijs na - ongeveer hetzelfde per maand kosten.

De nadelen van een elektrische occasion

Hoe aantrekkelijk een elektrische occasion ook mag zijn, er zijn ook een paar nadelen te vinden. De ontwikkelingen gaan razendsnel op het gebied van elektrisch vervoer. Daardoor kan een auto relatief snel achterlopen als je bijvoorbeeld kijkt naar de accu, zuinigheid of laadsnelheid.

Ben je van plan een elektrische occasion te kopen, kijk dan of deze nadelen voor jou relevant zijn. Rijd je bijvoorbeeld dagelijks niet meer dan 40 kilometer en kun je elke dag thuis (of in de buurt) laden, dan maakt het minder uit dat je bereik maar 296 kilometer in plaats van 395 kilometer is.Maar bezoek je bijvoorbeeld elk weekend familie die 150 kilometer verderop woont, dan wordt het wel vervelend om elke keer onderweg te moeten laden. In dat geval kun je beter voor een nieuw model gaan of nog even wachten tot er nieuwe elektrische modellen tweedehands beschikbaar komen (ongeveer 3-5 jaar na introductie).

Door die snelle ontwikkelingen is het ook moeilijk om te bepalen hoeveel je auto na een paar jaar nog waard zal zijn. Maar precies hetzelfde kan natuurlijk gezegd worden van een benzineauto: hoeveel zijn die nog waard als iedereen straks overstapt op elektrisch?

Waar moet je op letten

Tot slot nog een paar tips bij de aanschaf van een elektrische occasion.

  1. Accu’s van elektrische auto’s gaan na verloop van tijd minder presteren. Gelukkig gaan ze lang niet zo hard achteruit als je misschien bij je telefoon op laptop ziet. Maar een aantal procent minder bereik kan zeker gebeuren. Bij veel modellen kun je direct uitlezen wat de accustatus is, ook kun je zien wat het geschatte bereik is op een volle accu. Daarmee kun je bepalen of het bereik nog voldoende voor je is.

  2. Kijk goed naar hoeveel je nu echt per dag rijdt. Veel mensen hebben last van zogenaamde ‘range-anxiety’ (oftewel angst dat je niet genoeg batterij over zult hebben om op je bestemming te komen), terwijl dit in de praktijk helemaal niet nodig is. Een groot voordeel van een elektrische auto is dat je altijd thuis weer bij kunt laden. 

  3. Is het mogelijk om thuis een laadpaal te plaatsen? En als dat niet het geval is: waar kun je in de buurt laden en is er voldoende plek? Met bijvoorbeeld het laadpalenoverzicht in de Slim laden-app van Vandebron zie je direct welke laadpaal in de buurt beschikbaar is.

Waar vind je elektrische occasions

Op de bekende occasion-platformen zoals AutoScout24 en AutoTrack kun je filteren op elektrische auto’s. Helaas is het daar niet mogelijkheid om bijvoorbeeld te filteren op bereik of laadsnelheid. Op de elektrische occasion-zoekmachine kun je wel gericht zoeken. Bovendien kun je persoonlijk advies krijgen bij het zoeken en kopen van een elektrische auto.

Geschreven door Jorma de Ronde

Jorma ziet elektrisch rijden als een win-winsituatie: beter voor het milieu én goedkoper dan rijden op benzine. Zijn doel is om de rest van Nederland daar ook van te overtuigen via ofof.nl!

Deel dit artikel
Tags
ActueelElektrisch rijdenKennisbankSlim laden