31 december 2019

On the road met de elektrische auto: Hollandse route

Voor een roadtrip hoef je heus de grens niet over, ons eigen land heeft ook genoeg leuks te bieden! We hebben de mooiste routes voor je op een rij gezet.

Een roadtrip met de auto, wie droomt er niet van? Helemaal als je de eerste 2.500 kilometer gratis kan rijden! Wie bij een roadtrip meteen aan het buitenland denkt, heeft het mis. Ook ons eigen kikkerlandje heeft genoeg moois te bieden. We zetten de 10 leukste routes op een rij:

 

Hollandse cultuur snuiven - 215 kilometer

Om te beginnen een rondje Laag-Holland, het gebied ten noorden van Amsterdam. Dit gebied heeft haar naam te danken aan het feit dat het onder zeeniveau ligt. Waar het normaal zwart ziet van de toeristen, kun je deze zomer dit gebied in alle rust ontdekken. Pak de elektrische auto en trek erop uit richting Zaandam (vergeet de Zaanse Schans niet), Volendam, Edam, Monnickendam en Marken. Geniet van het weidse uitzicht, de koeien, pittoreske huisjes en natuurlijk de Oud-Hollandse molens. Heb je na dit rondje nog niet genoeg gezien? Rijd dan even door naar Amsterdam en ervaar de hoofdstad eens zónder het massatoerisme.

 

Bloemen, duinen en strand - 60 kilometer

Slippers aan, strandtas mee en rijden maar! De Bollenstreek-route is perfect voor een zonnige dag in het voorjaar, wanneer alle bloemen in bloei staan. Tijdens deze route kom je langs de bekende bloemendorpen Hillegom, Lisse en Teylingen. Genoeg bloemen gezien? Rijd door richting de duinen en maak je klaar voor een strandwandeling in Katwijk of Noordwijk aan zee. Deze route staat gegarandeerd voor een vakantiegevoel in eigen land!

 

Elfstedentocht - 216 kilometer

De kans dat we ooit nog een Elfstedentocht op de schaats kunnen doen, wordt elk jaar (helaas) steeds kleiner. Maar ook met de elektrische auto is dit een mooie route om te doen. Rijd van Leeuwarden naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Vergeet daarbij natuurlijk niet om even te stoppen voor een bezoek aan de dorpjes. Ga bijvoorbeeld picknicken aan het Sneekermeer en maak een stadswandeling langs de kleurrijke huisjes van Harlingen.

 

Terug in de tijd - 87 kilometer

De Hondsrugroute door Drente neemt je terug in de tijd. De route brengt je langs Emmen richting Assen, het Balloërveld en verschillende esdorpen. Ontdek hier de meer dan 5.000 jaar oude Hunebedden, die je eenvoudig kunt vinden met de Hunebeddenwijzer. Wil je er een extra uitje van maken, ga dan met de schaapherders de heide in, een bijzondere ervaring! 

 

Op safari - 60 minuten

Ben je meer een avonturier en is het Nederlandse landschap niet helemaal jouw ding, dan kun je ook gewoon in Nederland op auto-safari. Bij De Beekse Bergen in Hilvarenbeek kun je met je eigen elektrische auto de safari-route rijden en beleef je een stukje Afrika in Nederland.

 

De touristische Deltaroute - 475 kilometer

Deze roadtrip van maarliefst 475 kilometer lang brengt je langs alle 13 Deltawerken in Nederland. Je begint en eindigt bij de Maeslantkering, het meest recente onderdeel van de Deltawerken. Breng tijdens deze route bijvoorbeeld een bezoek aan Neeltje Jans en leer alles over de Deltawerken, watersnoodramp en verschillende zeedieren. Onderweg doe je meteen verschillende citytrips aan zoals Rotterdam, Dordrecht en Middelburg. En natuurlijk mag een lange strandwandeling niet ontbreken!

 

Rondje Veluwe - 174 kilometer

De Veluwe kent verschillende autoroutes, zoals de Noord- en Zuid-Veluweroute, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen plan trekken. Tijdens een rit door dit gebied waan je je volledig in de Hollandse natuur, met diverse zandverstuivingen, heide, vennen en bossen. Natuurlijk mag een bezoek aan Nationaal Park Hoge Veluwe niet ontbreken. Genoeg natuur gezien? Bezoek dan het Kröller Müller-museum, Paleis ‘t Loo of het monumentale zendstation Radio Kootwijk.

 

Route 66 op z’n Hollands - 150 kilometer

Een roadtrip door Amerika, maar dan in eigen land. De Holland-Amerika Route begint in het Limburgse plaatsje America (Limburg) en volgt de Maas tot het plaatsje Californië in Gelderland. Onderweg zie je geen verlaten vlaktes maar wel vele kastelen, mooie natuur en pittoreske dorpjes. Bovendien komt de route langs Den Bosch waar je natuurlijk een Bossche Bol moet eten bij Jan de Groot. Blijf je liever in het Amerikaanse thema? Dan kan een McDonalds natuurlijk ook!

 

Het Bourgondische leven - 110 kilometer

De Mergellandroute in Limburg kun je zonder navigatie rijden, want de speciale zeshoekige Mergellandroute-bordjes wijzen je automatisch de weg. Dankzij het Limburgse dialect en het prachtige heuvellandschap waan je je tijdens deze trip echt even in het buitenland. Naast de typische vakwerkhuizen staan de vele dorpjes ook bekend om hun gezellige terrassen en verschillende streekgerechten. De route vermijdt de drukste wegen, maar brengt je wel langs het Drielandenpunt én Maastricht. 

 

Gronings Goed Route - 145 kilometer

Ook deze route is volledig bewegwijzerd. Terwijl je door het Groningse platteland rijdt, kom je onderweg langs 11 musea en attracties. Bezoek monumentale boerderijen, Nederland's enige theemuseum en zeehondencrèche Pieterburen. Voor een unieke belevenis breng je een nachtje door te in het kleinste hotel ter wereld: Grand Hotel De Kromme Raake in Eenrum kent slechts één hotelkamer. 

 

Goed voorbereid op weg

Mocht je van plan zijn de hele dag, een lang weekend of misschien wel een week te gaan touren met de elektrische auto, zorg dan dat je goed voorbereid op weg gaat. In dit blog schreven we waar je allemaal op moet letten tijdens een lange rit. En benieuwd waar je je auto tussentijds kan opladen? Met onze Laadpalenkaart en Slim laden-app zie je direct waar openbare laadpalen staan, inclusief hun bijbehorende tarief. Wil je deze routes gratis rijden? Stap dan nu over op 100% goeie energie van Vandebron en ontvang 2.500 kilometer gratis laadtegoed!

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
Elektrisch rijdenNatuur