22 juli 2019

Op vakantie met de elektrische auto: waar moet ik aan denken?

Ook met een elektrische auto kun je zorgeloos naar je vakantiebestemming rijden. We geven een paar tips voor een soepel begin van je vakantie!

Ken je dat gevoel nog? In de zomervakantie voor dag en dauw de auto in, op weg naar Zuid-Frankrijk, slapend op de achterbank, je ouders voorin met een thermosfles koffie om scherp te blijven, om na een eindeloze dag rijden eindelijk aan te komen op de plaats van bestemming. De laatste stralen Franse avondzon, krekelgeluiden op de achtergrond. Het was de reis altijd weer waard.

Wij willen uiteraard dat dit fijne gevoel aan de komende generaties wordt doorgegeven en hopen dat je nog vele zomers met de auto naar Zuid-Frankrijk rijdt  - maar dan wel elektrisch, natuurlijk! Als je met de elektrische auto op reis gaat, is er een aantal dingen waaraan je moet denken. Geen zorgen, we helpen je veilig en zorgeloos op weg.

Tips om zorgeloos op weg te gaan

  1. Definieer het aantal kilometer dat je elektrische auto kan reizen op een volle accu. Een gemiddelde elektrische auto rijdt ongeveer 5 km op 1 kWh. Laten we zeggen dat je met een Tesla model 3 op vakantie gaat. Op een volle accu van een Tesla model 3 ‘Standard Range’ kun je gemiddeld 300 km rijden. Bouw voor de zekerheid marge in, zodat je je batterij niet helemaal leeg rijdt. 

  2. Bepaal de route vóórdat je vertrekt in landen als België en Frankrijk is het aantal laadpalen minder hoog dan in Nederland, maar wel weer hoger dan in Spanje en Portugal. Houd daar rekening mee. Maak voor het bepalen van je route gebruik van de Vandebron Slim laden-app

  3. - Let op dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van de snellaadstations. Snelladers laden met een vermogen van meer dan 43 kW. In de app kun je specifiek op snelladers zoeken met behulp van het filter linksonder in het startscherm. 

    - Laden t/m 80% gaat sneller dan de laatste 20%, dus reken 80% capaciteit van je batterij 

    - De gemiddelde laadsnelheid van een snellaadstation is 50kW. Combineer een uurtje laden dus met een goede lunch. Kun je daarna weer goed uitgerust de weg op! 

  4. Gebruik de Vandebron laadpas. Die is namelijk te gebruiken bij alle laadstations die in de Slim laden-app worden getoond.Neem een laadstekker mee die in een regulier stopcontact past, zodat je altijd en overal kunt laden.

Haastige spoed...

Met de elektrische auto naar Zuid-Frankrijk? Geen probleem, dus. En belangrijker: geen haast! Trek twee dagen uit voor je trip en maak een paar mooie tussenstops om alvast van de omgeving te genieten. Tip: kijk eens langs de oever van de Loire. Er zijn in Frankrijk genoeg accommodaties mét laadpaal waar je heerlijk kunt overnachten. Vergeet de laadpaal niet te reserveren voor vertrek!

Geschreven door Kees Jansen

Kees was productspecialist elektrisch vervoer bij Vandebron en zet zich ervoor in iedereen te laten zien hoe duurzaam, leuk én comfortabel elektrisch rijden is.

Deel dit artikel
Tags
Elektrisch rijdenGroenDoenImpactTechSlim laden