2 november 2018

Wij wilden #Hemweg. Gaat het dan toch gebeuren?

Vorig jaar deden we een poging Nuons Hemwegcentrale te kopen om hem te sluiten. Dat mislukte, maar er gloort weer hoop aan de horizon: gaat hij toch dicht?

Vanaf onze zolderverdieping op de Amsterdamse Herengracht zien we hem roken: de torenhoge schoorsteenpijp van de Hemwegcentrale. De permanente grijze wolk die hij uitblaast is ons al jaren een doorn in het oog en een smet op ons uitzicht over Amsterdam.

De vervuilendste kolencentrale van Nederland

Daarom deden wij op 23 maart 2017 een bod van € 1.000.000,- op de Hemweg, de vervuilendste centrale van Nederland die in handen is van Nuon/Vattenfall. Onder het motto ‘Wij willen #Hemweg’ wilden we de centrale kopen, sluiten en omtoveren in iets waar Amsterdam wél wat aan heeft. Ons plan bleef niet onopgemerkt: we kregen bijval van de Gemeente Amsterdam, stichting Doen, Triodos en GreenPeace, ruim 42.000 mensen ondertekenden de petitie, de campagne verscheen in vrijwel alle media en samen met alle betrokken partijen en supporters werd er ruim €5.000.000,- verzameld. Nuons reactie was teleurstellend: ze wilden alleen met de overheid om de tafel, niet met ons.

De koop ging niet door, maar de boodschap was duidelijk: niet alleen wij wilden #Hemweg. Een paar maanden later werd het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd, waarin stond dat de Nederlandse kolencentrales uiterlijk in 2030 zouden worden gesloten. Niet zo snel als we het liefst zagen, maar het was iets.

Nederland achter op schema

Maar nu gloort er hoop aan de horizon, zij het met een zwart randje. Kwam er in mei 2018 al het bericht dat de centrales uiterlijk in 2024 dicht gaan, nu lijkt het moment van sluiten nóg dichterbij. Nederland ligt achter op schema wat betreft het behalen van de klimaatdoelen - 25% minder uitstoot in 2020. Werk aan de winkel dus, en daarom overweegt Klimaatminister Wiebes een aantal kolencentrales, waaronder de Hemwegcentrale, eerder te sluiten.

En dat vinden wij uiteraard geweldig nieuws. Want het is vandaag een prachtige dag om te werken aan een schoner, groener uitzicht - voor onze zolder, én voor onze toekomst.

Meer lezen over de eventuele sluiting van de kolencentrales? Lees hier wat het AT5het Paroolde NOS en Trouw erover schreven.

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
ActueelVandebron