8 februari 2023

Vandebron legt uit: hoe werkt salderen en de terugleververgoeding?

Lekker bezig, je hebt zonnepanelen op je dak of je bent van plan om ze te laten installeren. Dat is goed voor het milieu en het levert je ook nog eens veel op. Maar hoe werkt salderen en de terugleververgoeding?

De video, maar dan uitgeschreven

Lekker bezig, je hebt zonnepanelen op je dak of je bent van plan om ze te laten installeren. Dat is goed voor het milieu en het levert je ook nog eens veel op. Maar hoe zit dat met salderen en terugleveren?

Hi! Ik ben Rolf van Vandebron en in deze video leg ik je uit wat salderen is en wanneer je te maken krijgt met terugleververgoeding. Ten eerste is het goed om uit te leggen wat er met de elektriciteit gebeurt die jouw zonnepanelen opwekken. Wat veel mensen niet weten, is dat je dit eerst in je eigen woning gebruikt. Als je op dat moment dan alsnog meer opwekt dan je verbruikt, dan lever je het overschot terug aan het net.

Salderen en de terugleververgoeding

De stroom die je teruglevert mag je salderen. Dat zit zo. Gedurende het jaar zullen er zonnige dagen zijn en is de kans groot dat je op die dagen meer opwekt dan dat je verbruikt en dus teruglevert aan het net. Op bewolkte dagen zal je juist stroom van het net afnemen om je woning van elektriciteit te voorzien. Op de jaarafrekening wordt het aantal kWh aan teruggeleverde stroom 1 op 1 weggestreept tegen het aantal kWh dat je hebt afgenomen van het net. Heb je meer stroom afgenomen dan teruggeleverd? Dan betaal je voor het verschil. Maar heb je juist meer teruggeleverd dan afgenomen? Dan krijg je voor dat verschil een terugleververgoeding.

Samengevat

Nogal een verhaal, dus laten we dat even samenvatten.

  1. Je zonnepanelen wekken stroom op

  2. De stroom wordt direct in huis gebruikt

  3. Als er een overschot is, wordt dit teruggeleverd aan het net

  4. Op de jaarafrekening wordt de teruggeleverde stroom 1 op 1 weggestreept tegen de afgenomen stroom, ofwel salderen.

  5. Als je op de jaarafrekening meer stroom hebt teruggeleverd dan afgenomen krijg je voor dat verschil een terugleververgoeding

Zoals je ziet leveren zonnepanelen je veel op. Een terugleververgoeding ontvang je als je over een heel jaar meer hebt teruggeleverd dan hebt afgenomen. De meeste huishoudens komen niet tot zulke aantallen.

Meer informatie over salderen

Geschreven door Sam van der Ven

Sam was brand marketeer bij Vandebron en naast dat hij de energietransitie versnelt is hij professioneel ballenvanger op het hockeyveld.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankGoeie energieZonne-energie