7 juni 2022

Hoe groen is jouw stroom? Voor de tiende maal op rij: de Groene stroomchecker van klimaatstichting HIER.

De jaarlijkse Groene stroomchecker van Klimaatstichting HIER is deze week gepubliceerd. HIER onderzocht voor de tiende keer op rij hoe groen het aanbod van alle energieleveranciers van Nederland nu echt is.

Goed nieuws: het percentage sjoemelstroom is lager dan ooit! ‘Slechts’ 30% van alle ‘groen’ aangeprezen stroomproducten in Nederland is niet echt groen. We komen van ver, maar wat ons betreft gaat het nog echt niet snel genoeg! 

Wat is sjoemelstroom ook alweer?

Sjoemelstroom is grijze energie die als groen kan worden verkocht met certificaten uit het buitenland. Als groene stroom niet voor 100% in Nederland wordt opgewekt, dan betekent dat een deel van die ‘groene stroom’ met buitenlandse certificaten wordt vergroend. Die buitenlandse groene stroom wordt namelijk niet naar Nederland gehaald, wat betekent dat de stroom dus op een andere manier in ons land wordt opgewekt. Niet eerlijk en niet duurzaam. Veel consumenten denken groene stroom af te nemen, maar weten niet dat deze groene stroom in werkelijkheid sjoemelstroom is. Uit het onderzoek van HIER blijkt dat 36% van de Nederlanders niet wist dat groene stroom die niet uit Nederland komt, niet écht groen is en dus ook niet bijdraagt aan de verduurzaming van ons land. Tijd om jouw leverancier te checken dus. Met de handige Groene stroomchecker van HIER zie in no-time of jouw leverancier groene energie uit Nederland verkoopt of dat hier nog een groen sausje overheen gaat.

Steeds meer groene stroom

Het goede nieuws is dat er steeds meer duurzame energie in Nederland bij komt, waardoor het voor consumenten makkelijker wordt om te kiezen voor écht duurzame stroom. Toch zouden energieleveranciers nog eerlijker moeten zijn waar hun energie vandaan komt. Want sjoemelstroom, dat is toch echt niet meer van deze tijd? 

Wij zijn blij en trots dat Vandebron een score van 100% haalt via de Groene stroomchecker. Dit soort checkers dragen bij aan onze missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. Door bewustzijn te creëren en mensen te informeren, zorgen we er samen voor dat we sjoemelstroom een halt toe roepen. 

Check hoe groen jouw leverancier écht is via de Groene stroomchecker van HIER. 

Ben je benieuwd wat wij vinden van sjoemelstroom? We hebben er een blog over geschreven. 

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
VandebronKennisbankActueelSjoemelstroom