22 oktober 2017

Hoe duurzaam is bio-energie?

Er is veel te doen om bio-energie. Maar wat is het precies en waar komen de twijfels vandaan?

Van de vier soorten duurzame energie is bio-energie de meest omstreden. Er hangt een negatieve sfeer omheen. Maar, wat is bio-energie eigenlijk? En hoe kan het dat er zoveel twijfels omheen hangen? En de vervolgvraag: waarom heeft Vandebron bio-energie? We proberen hieronder alle feiten zo goed mogelijk voor je op een rijtje te zetten.

Gemiddelde leestijd: 3 minuten.

Wat is bio-energie?

In organisch materiaal, zoals mest, tuinafval en rioolslib, zit energie opgeslagen. Bij verbranding, vergassing of vergisting komt die energie vrij en kan het worden omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt in speciale centrales, of in installaties die op het erf van een boer staan. De elektriciteit kan geleverd worden aan het net. 

Bijstook in kolencentrales

Dat klinkt duurzaam: energie opwekken uit organisch materiaal. Maar er kleven ook nadelen aan bio-energie. Energie uit biomassa is een veelbesproken duurzame energiesoort. Daardoor twijfelen mensen eraan of bio-energie überhaupt wel zo groen is. En die twijfel is begrijpelijk. Onder andere ZemblaRambam en de Volkskrant hebben aangetoond dat er veel gesjoemeld wordt met verschillende soorten biomassa. Zo vindt er kaalkap plaats, zijn er megastallen die bestaan voor de productie van mest en wordt er nog regelmatig diermeel bijgestookt. Alles zodat bedrijven de regels van het klimaatakkoord kunnen omzeilen. Dat is natuurlijk niet hoe het zou moeten.

Niet alleen slechte bio-energie

Ondanks alle discussies zijn er ook goede voorbeelden van het gebruik van biomassa voor de opwek van goeie energie. We schreven al eerder een blog over Orgaworld, een van onze bronnen. Een andere energiebron van ons is The Waste Transformers. Zij gebruiken al het afval van de tien restaurants op het Westergasterrein en zetten het om naar energie, compost, water en papier. En doordat alles op het terrein zelf gebeurt, is er geen uitstoot door vervoer.

Bekijk hier de aflevering van Groentjes bij The Waste Transformers

Verder zijn er biologische boeren die mest omzetten naar elektriciteit en daardoor minstens zelfvoorzienend zijn én bedrijven die hun restproducten gebruiken voor de opwek van bio-energie. Een goed voorbeeld is Peter van Roij, die de houtsnippers die overblijven na de houtverwerking van zijn bedrijf (waar hij overigens alleen werkt met duurzaam hout) omzet tot goeie energie. Kortom, er zijn wel degelijk voorbeelden waarbij bio-energie op de juiste manier wordt opgewekt.

 Goeie bio-energie

En niet heel toevallig zijn de voorbeelden hierboven onze energiebronnen. Bij Vandebron zijn we streng in het selecteren van onze energiebronnen. Onderzoek door Rambam heeft bijvoorbeeld aangetoond dat er door onze bronnen geen diermeel wordt verbrand voor het opwekken van goeie energie. Ook zijn we dit jaar weer met een 9,6 beoordeeld op het gebied van duurzaamheid als energieleverancier. Nu vraag je je misschien af waarom we geen 10 hebben maar een 9,6, waar blijft die 0,4? Goeie vraag! Daarover hebben we vorig jaar een blog geschreven en dat kun je hier teruglezen. We maken altijd kennis met onze producenten en gaan in gesprek om henzelf, maar ook hun bedrijf te leren kennen. Op die manier behouden we de duurzaamste energie en blijft wat we onze klanten vertellen eerlijk en transparant.

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel
Tags
ImpactGoeie energie