5 mei 2015

Drie redenen om niet naar duurzame energie over te stappen

Elektrisch rijden maakt een verschil. Eén dag per week geen vlees eten maakt een verschil. Een boom planten maakt een verschil.

“Ik maak toch geen verschil”

Alleen ben je maar zo’n 0.0000000001% van de wereldbevolking, maar als inwoner van Nederland is jouw ‘carbon-footprint’ al zo’n tien keer zo groot als die van een inwoner van India.

Tijdens een rondleiding op het terrein van de Kolencentrale Hemweg van Nuon, vroeg een teamlid van Vandebron, kijkende naar een berg steenkolen zo groot als een huizenblok: “Dat is zeker voor een half jaar ofzo?”, waarop het droge antwoord van de gids was: “Nee, voor drie dagen.”

Als je grijze stroom (of sjoemelstroom vermomd als groen) koopt, wordt er elke dag een deel van zo’n berg voor jou verbrand. Als je nu vijf minuten de tijd neemt om over te stappen, hoeft er de komende tien jaar geen vrachtwagenlading kolen voor jou worden opgestookt. En als je hele straat overstapt van grijs naar groen, scheelt dat een heel vrachtschip met steenkolen. Is dat verschil genoeg voor je?

“Energie maakt geen verschil”

Elektrisch rijden maakt een verschil. Eén dag per week geen vlees eten maakt een verschil. Een boom planten maakt een verschil. Maar van grijze naar groene energie overstappen, dat maakt een nog groter verschil. Met een overstap van grijs naar groen verdwijnt zo’n tien tot vijftien procent van jouw ‘footprint’. En het mooie is: je merkt er verder niks van. Je lampen blijven gewoon branden, en je hoeft niks meer te betalen.

“Nederland maakt geen verschil, China en Amerika doen toch wat ze willen”

Vorig jaar werd door de VS zo’n $52 miljard in schone energie geïnvesteerd. China ging nog verder, met $89 miljard. Sinds kort wordt er wereldwijd voor het eerst meer geïnvesteerd in duurzame energie dan fossiele energie. Er is geen weg meer terug en het verschil gaat alleen maar groter worden. Wanneer zorg jij ervoor dat jouw geld in de categorie duurzaam terecht komt?

Groene stroom rechtstreeks van onafhankelijke producenten is beter voor degene die het opwekt, voor jou, voor Nederland. Het is beter voor de hele wereld. Als je iets wilt doen aan klimaatverandering, zorg er dan voor dat de energie die je koopt er niet aan bijdraagt. 

Over Vandebron: Op www.vandebron.nl koop je 100% schone energie, rechtstreeks van de onafhankelijke producent die je zelf kiest.

Geschreven door Jaap Grolleman

Jaap is voormalig copywriter bij Vandebron en verhuisde voor de liefde naar Shanghai.

Deel dit artikel
Tags
ImpactKlimaatWindenergieZonne-energie