9 november 2021

De energiemarkt staat in de fik en de aarde wordt steeds warmer

Hét moment om te kijken naar de fossiele energieverslaving van Nederland.

De energieprijzen rijzen de pan uit, ineens zitten we in een gascrisis. Daarnaast werd onlangs duidelijk dat we nog steeds flink achterlopen op de klimaatdoelen. Deze situaties laten maar weer eens zien dat we nog steeds te afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en de energietransitie niet snel genoeg gaat. Wat ons betreft een eyeopener. Tijd voor verandering!

Verslaafd aan fossiele energie

Ja, natuurlijk heeft de huidige gascrisis te maken met een unieke samenloop van omstandigheden. Het koude voorjaar, het dichtdraaien van de Groningse gaskraan, Azië als concurrent voor gasafname. Maar de prijsstijging van gas is óók een gevolg van de te langzame omschakeling van fossiel naar duurzaam. We zijn nog steeds te afhankelijk van fossiele brandstoffen voor de opwek van onze energie. En dat weten we al veel langer dan vandaag. Hoog tijd om echt eens kritisch naar de fossiele energieverslaving van ons land te kijken.

Deze gascrisis en de recente klimaatonderzoeken maken pijnlijk duidelijk dat de energietransitie nog veel te langzaam gaat. Op dit moment wordt nog geen 15% van de energie in Nederland op een duurzame manier opgewekt. Het gros wordt nog steeds met behulp van fossiele brandstoffen opgewekt wat gepaard gaat met massale uitstoot van broeikasgassen. We voelen het niet alleen in de portemonnee, maar - erger nog - zien we ook al terug in het klimaat. Zo kwam onlangs naar buiten dat de Nederlandse zeespiegel harder stijgt dan gedacht en we te maken krijgen met extremere weersomstandigheden. En dat is slechts maar een van de vele voorbeelden. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar én voelbaar, wat ons dwingt versneld in oplossingen te denken. Oplossingen waarbij we iedereen nodig hebben: consumenten, energieleveranciers, netbeheerders en de overheid. 

Bewuste keuzes en slimme technologie

We moeten niet alleen zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland, maar ook kijken naar hoe we het energienet beter kunnen balanceren en onze uitstoot kunnen verminderen. Bij Vandebron zetten we verschillende technieken in, zoals Slim laden en curtailment, waarmee we minder afhankelijk worden van gas- en kolencentrales. Ook zijn we de mogelijkheden van energieopslag aan het onderzoeken zodat we in de toekomst de fossiele brandstoffen volledig buitenspel kunnen zetten. Daarnaast bieden we een totaalpakket voor elektrisch rijden aan en helpen we onze klanten bij het verduurzamen van hun woning.

Tijd voor verandering

De klimaatverandering en gascrisis wachten niet, dat is inmiddels wel duidelijk. Daarom moeten we NU verschil gaan maken. Dat het verduurzamen van je woning helpt bij het verlagen van je CO₂-uitstoot en de energierekening is inmiddels bij iedereen wel bekend. Mensen laten massaal hun woning isoleren of gaan zelf aan de slag. Maar we realiseren ons ook dat niet iedereen de juiste middelen heeft om dit direct aan te pakken. Daarom helpen we bij Vandebron graag met het isoleren van je woning. Niet alleen vanwege de huidige energiemarkt, maar ook omdat het bijdraagt aan de energietransitie. Hoe minder energie we met z’n allen verbruiken, hoe sneller we fossiele brandstoffen buitenspel kunnen zetten. Beter voor ons, beter voor de Aarde. Want hopen op een extra warme winter is wel het laatste dat we willen.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
ActueelGroenDoenImpactKlimaatTechVandebron