Vandebron

1 oktober 2021

De energieprijzen stijgen, wat betekent dit voor jou?

Afgelopen dagen heb je het ongetwijfeld voorbij zien komen in het nieuws: de energieprijzen stijgen tot ongekende hoogtes. We begrijpen dat dit vragen oplevert, die we in dit blog graag voor je beantwoorden.

Waardoor stijgen de tarieven zo extreem?

Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst waren afgelopen winter en voorjaar in Europa kouder dan gedacht. Hierdoor is er meer gas verbruikt dan in eerste instantie was berekend. Daarnaast hebben we te maken met een verminderde gaslevering. In Groningen is de gasproductie sterk ingeperkt na de Groningse aardbevingen. Maar ook de gaslevering uit het buitenland is verminderd, met name de gasimport uit Rusland. Bovendien is de vraag naar gas in Azië flink toegenomen waardoor veel LNG, vloeibaar gemaakt aardgas dat via schepen vervoerd wordt, niet aan Europa geleverd wordt maar aan Azië. En door het einde van de coronabeperkingen ontstaat meer vraag naar energie. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de prijzen tot ongekende hoogte zijn gestegen.

Bestaat de kans dat ik deze winter zonder energie kom te zitten?

Nee, daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. Als consument ben je zeker van energielevering en ons land zal niet ineens zonder gas komen te zitten. Daarnaast hebben we bij Vandebron goede voorspellingen gedaan van het stroom- en gasverbruik van alle klanten waardoor we jou de hele winter kunnen voorzien van goeie energie.

Blijven de tarieven verder stijgen?

We hebben te maken met een unieke situatie en hier kunnen we helaas geen uitspraken over doen. De energietarieven zijn afhankelijk van verschillende factoren. Wordt het bijvoorbeeld een zachte winter waardoor de prijzen wellicht gaan dalen? Of krijgen we juist te maken met flinke vorst waardoor we meer gaan stoken en de prijzen verder zullen toenemen? Ook de gaslevering van Rusland speelt een belangrijke rol in de hoogte van de tarieven. We zullen je uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de markt. 

Ik heb een vast contract, blijven mijn tarieven gelijk?

Bij een vast contract staan je tarieven vast tot het einde van je contractdatum. Tot die tijd kun je je stroom en gas tegen dezelfde tarieven blijven afnemen zoals in je contract vermeld staat. Verloopt je vaste contract binnenkort en neem je geen nieuw vast contract? Dan kom je automatisch in een variabel contract terecht.

Ik heb een variabel contract, wat moet ik doen?

De tarieven voor een variabel contract worden maandelijks vastgesteld en afgestemd op de actuele marktprijzen. Ga je akkoord met de tarieven voor een variabel contract? Dan zullen deze tarieven voor je vaststaan tot 1 juli 2022. We kunnen geen voorspellingen voor de toekomst maken, dus kies je liever voor zekerheid? Dan kun je elk gewenst moment je contract omzetten naar vaste tarieven.

Wat kan ik doen om mijn energierekening laag te houden?

Ons belangrijkste advies: houd de warmte binnen! Op die manier voorkom je dat je onnodig bij moet stoken. Investeer bijvoorbeeld in radiatorfolie om warmteverlies tegen te gaan. Ook kun je beter geen bank voor de verwarming zetten of gordijnen voor je verwarming hangen. Daarmee verspreidt de warmte zich moeilijker in de ruimte. En net als radiatorfolie helpen tochtstrips ook bij het binnenhouden van de warmte. Daarnaast adviseren we je om bewust om te gaan met je energieverbruik. Haal stekkers uit het stopcontact op moment dat je ze niet gebruikt, laat lampen niet onnodig branden en zet de verwarming uit in kamers waar je niet bent. En misschien wel het meest voor de hand liggend: trek die warme sokken en extra trui aan en zet je verwarming een graadje lager. Hoe simpel dit ook klinkt, het kan een enorm verschil maken in je energierekening! 

Als je het echt groots wil aanpakken, dan is isolatie ook een goede manier om warmte vast te houden. Wil je weten of jouw huis geschikt is voor isolatie? Check het hier.

Waarom stijgt de prijs voor groene energie, daar is toch geen gas voor nodig? 

Helaas is het aandeel groene energie in Nederland nog lang niet op het niveau dat het prijsbepalend is. Het gros van de energie wordt in Nederland nog steeds opgewekt met gas- en kolencentrales. Elektriciteit opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. Maar het is nodig om aan de vraag te voldoen. De elektriciteitsprijs beweegt dus mee met de gasprijs. In ons land wordt maar één prijs gehanteerd voor elektriciteit, ongeacht de manier waarop deze wordt opgewekt. Deze prijs wordt dus bepaald door productiekosten en door vraag en aanbod op de markt. Zolang de productie van elektriciteit door gasgestookte centrales nodig is, zal een hoge gasprijs leiden tot een hoge elektriciteitsprijs.

Wat betekent deze prijsstijging voor het versnellen van de energietransitie? 

De huidige stijgingen hebben veel effect op de energietransitie. We begrijpen dat door de hevige schommelingen in de markt het lastig is om goed vertrouwen in de transitie te houden. Prijzen stijgen en kolencentrales stoken meer waardoor de CO₂-uitstoot toeneemt. Aan de andere kant worden consumenten door de hoge tarieven juist bewuster van hun energieverbruik en kunnen ontwikkelaars van duurzame energie meer investeren in nieuwe projecten.  

Bij Vandebron geloven we dat deze crisis leidt tot bewustzijn in de politiek, bij bedrijven en consumenten. Uiteindelijk moeten we met elkaar kijken naar oplossingen om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen zoals gas. 

Benieuwd naar je energieverbruik?

Iedereen met een slimme meter kan in Mijn Vandebron zijn of haar dagelijkse energieverbruik inzien. Zo weet je precies op welke momenten jij de meeste energie verbruikt. Ook vind je hier meer informatie over je huidige tarieven en contract. 

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne is er veel onrust en onzekerheid op de energiemarkt ontstaan. Het is verstandig nog even te wachten met het afsluiten van een contract. Wil je een seintje zodra de prijzen gaan dalen en de markt stabieler wordt? Laat dan hier je gegevens achter.

Margo van Gils

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

In gesprek met Monique van Bio-energiecentrale Sittard
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen