26 november 2020

5 redenen om in de winter zonnepanelen te laten installeren

Hoewel de zon zich in de winter minder vaak laat zien, is dit een goede periode om zonnepanelen te laten installeren. We zetten vijf redenen op een rij.

Zonnepanelen zijn immens populair. Steeds meer huishoudens kiezen er bewust voor om hun eigen energie op te wekken. Maar waar veel mensen vaak in het voorjaar en de zomer gaan nadenken over zonnepanelen, vergeten ze dat juist de winter een goede periode is om zonnepanelen te laten installeren. En wel om de volgende vijf redenen:

1. Zonnepanelen werken beter bij koudere temperaturen

Raar maar waar, zonnepanelen werken beter bij koudere temperaturen. Zonnepanelen zijn het meest productief bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Daarmee wordt de temperatuur van de paneel zelf bedoeld, niet de omgevingstemperatuur. Voor elke graad boven de 25 leveren zonnepanelen zo’n 0,5% van de opbrengst in. Dus in tegenstelling tot wat je zou denken, presteren zonnepanelen op hele warme zomerdagen niet per se beter dan op een zonnige herfst- of winterdag. Daarnaast is gebleken dat ongeveer 30% van de jaarlijkse zonne-energie in de maanden oktober tot en met maart wordt opgewekt!

Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

2. Nu installeren is eerder profiteren

Naast dat zonnepanelen ook in de wintermaanden energie opwekken, zijn ze het productiefst in het voorjaar. En laten we afgelopen jaar nou net eens de zonnigste lente ooit hebben gehad! Dat heeft geleid tot een flinke productie van zonne-energie, waar iedereen met zonnepanelen volop van heeft geprofiteerd. Wil je in het voorjaar je eigen energie opwekken, dan doe je er goed aan om je een paar maanden van te voren te gaan oriënteren. Gemiddeld zitten er zo’n acht weken tussen de aanbetaling en levering van zonnepanelen. Dus waar wacht je nog op? Laat je panelen in de winter installeren, dan zijn ze sowieso gebruiksklaar voor de komende - hopelijk zonnige - lente. 

3. Haal nog alles uit de salderingsregeling

Heb je al eigen zonnepanelen of ben je van plan deze binnenkort aan te schaffen? Dan kun je nog tot 2031 gebruikmaken van de salderingsregeling. Deze regeling is in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor consumenten. Wek je meer energie op dan je zelf nodig hebt, dan kun je je restant terugleveren aan het energienet. Deze teruggeleverde energie wordt vervolgens afgetrokken van de hoeveelheid energie die je zelf van het net gebruikt. Dat wordt salderen genoemd.

4. Alle beetjes helpen

Dat geldt ook voor de opwek van je eigen zonne-energie. Hoe meer mensen hun eigen energie opwekken, hoe beter dit uiteindelijk voor ons klimaat is. Alle beetjes helpen om weer een stukje dichter bij onze klimaatdoelstellingen te komen. En dat is hard nodig, want Nederland loopt nog steeds ver achter. Het tempo in de besparing van broeikasgassen moet verdubbelen willen we in 2030 de gestelde doelen halen. 

5. Installatie het hele jaar door

Vandebron biedt sinds dit jaar ook zonnepanelen aan. Onze servicepartners bieden een landelijke dekking, waardoor we ook zonnepanelen bij jou op het dak kunnen installeren. Via onze zonnepanelenchecker zie je direct of je dak geschikt is voor panelen. Benieuwd wat voor advies we voor jou hebben? Check het hier.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
VandebronZonne-energieActueelTechGroenDoenKlimaatKennisbankImpact