19 november 2019

“We pakken de kans om onze missie van binnenuit te versnellen met beide handen beet”

We hebben groot nieuws dat we graag met je delen: Vandebron wordt onderdeel van Essent. We gaan samenwerken om de energietransitie te versnellen. Vandebron blijft ongewijzigd verder werken aan haar missie.

Vandebron is opgericht met een duidelijke missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie. Sinds de start in 2014 is het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland verdubbeld; van 5% naar 10%. Bijna de helft van de Nederlandse kolencentrales is gesloten. Een prachtig resultaat, maar in dit tempo gaat de energietransitie nog veel en veel te langzaam. Om onze missie te volbrengen moeten we de overstap op duurzame energie voor iedereen aantrekkelijk maken. Hiervoor is schaal nodig. We zijn tot de conclusie gekomen dat we deze schaal niet in ons eentje kunnen realiseren.

Moederbedrijf dat onze missie omarmt

Vandebron is sinds begin dit jaar op zoek naar een nieuwe, sterke aandeelhouder die Vandebron’s missie volledig omarmt en grootse impact wil maken. Een partij die de urgentie voelt om concreet bij te dragen aan de energietransitie. Na een uitvoerige zoektocht hebben we dit najaar de juiste partij gevonden om dit mogelijk te maken. Het zal je wellicht verbazen, maar de keuze is gevallen op één van de grote drie energieleveranciers van ons land: Essent.

Grootste duurzame energieleverancier van Europa

Een aantal jaren geleden hadden we ons deze keuze absoluut niet kunnen voorstellen. Sinds het begin heeft Vandebron zich afgezet tegen de grote traditionele grijze energieleveranciers. Maar we hebben ons gerealiseerd dat de transitie naar 100% duurzame energie alleen in een stroomversnelling raakt als we de grote energiereuzen meekrijgen. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig dat we onze missie van binnenuit gaan aanjagen. Wij zien Essent daarvoor als meest geschikte partij. Al sinds 2016 is Essent direct en indirect geen eigenaar meer van kolen- en gascentrales. Sinds september dit jaar (2019) is Essent bovendien onderdeel geworden van de grootste duurzame energieleverancier van Europa (E.On). Zij voelen - net als wij - de noodzaak om in te zetten op duurzame energie.

Consument speelt centrale rol in energietransitie

Wij hebben met eigen ogen gezien dat Essent daadwerkelijk onze visie deelt en hard werkt aan verduurzaming. Zij doen dat bijvoorbeeld heel concreet door in te zetten op energiebesparende en duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en isolatie. Zij zijn daarmee ideaal gepositioneerd om deze uitdaging met ons aan te gaan. Essent en Vandebron geloven er beiden in dat de consument een centrale rol moet spelen in de energietransitie, door hen de mogelijkheid te bieden om zelf duurzame stroom op te wekken. En daar gaan we samen voor zorgen.

Vandebron blijft Vandebron

Hoewel Essent het nieuwe moederbedrijf is, blijft Vandebron opereren als zelfstandig bedrijf. Dit betekent dat Vandebron haar organisatie en identiteit volledig behoudt. Vandebron blijft Vandebron. We blijven ons vol goeie energie inzetten voor een duurzamere, transparantere en eerlijke energiemarkt zoals je dat van ons gewend bent. Net zo lang tot Nederland over is op 100% duurzame energie.  💪🏻

Groet,

Matthijs Guichelaar 

CEO Vandebron


Veelgestelde Vragen

Waarom heeft Vandebron een nieuwe eigenaar?

Wat betekent dit voor mij als klant?

Waarom is Essent de meest geschikte partij?

Is Essent wel duurzaam? 

Kijken jullie nu anders naar sjoemelstroom?

Geschreven door Matthijs Guichelaar

Matthijs is een van drie oprichters van Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
Actueel