4 juni 2019

Groningen energieneutraal in 2035

Groningen heeft een ambitieuze doelstelling: energieneutraal in 2035. En met de bouw van zonnepark Roodehaan zetten zij een flinke stap in de goede richting. Maak kennis met het grootste zonnepark van de gemeente Groningen.

Niet alleen ons aantal klanten groeit, ook het aantal energiebronnen dat zich aan ons platform verbindt - van particulieren met een windmolen op het erf tot grote zakelijke partners met wind- of zonneparken. In die laatste categorie valt Roodehaan, een enorm zonnepark aan de rand van de stad Groningen. Met 81.000 zonnepanelen voorzien zij meer dan 3.500 huishoudens van goeie energie.

Energieneutraal in 2035

Groningen heeft als eerste gemeente in Nederland de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat de stad flink moet investeren in duurzame en lokale energiebronnen. Met de bouw van zonnepark Roodehaan zet Groningen een flinke stap in de goede richting.

In 2017 sloot investeerder en realisatiepartij Sunrock zich bij het project aan. Samen met Hanergy, SolarEnergyWorks en Sunprojects en de gemeente Groningen hebben ze het park in twee jaar tijd gebouwd. Met 22 hectare is het het grootste zonnepark van de gemeente, maar ook op andere vlakken is het een innovatief en bijzonder zonnepark.

De panelen zijn gemaakt van thin film, een speciaal materiaal waardoor ze dunner zijn dan reguliere zonnepanelen. Bovendien zijn ze lichtgevoeliger, waardoor ze vroeg op de dag, later op de avond én op grauwere dagen ook energie opwekken. Handig, in het niet altijd zonzekere Nederland.

In balans met de natuur

De panelen zijn niet hoger dan 1.90 meter gelegd, waardoor ze geen invloed hebben op het verder vlakke landschap of het uitzicht. Wel zijn ze een stuk boven de grond geïnstalleerd, met een heel speciale reden: het gras van het zonnepark wordt namelijk onderhouden door de schapen van de buurman. Meer dan 50 schapen scharrelen vrij rond over het veld, onder de panelen. Fijne beschutting tegen de regen, of juist tegen de zon. De slootjes die door het weiland lopen, typerend voor het Groningse landschap, zijn met zorg behouden. Het park is dus zoveel mogelijk in balans met de natuur en het landschap gebouwd.

Zonnepark Roodehaan

Zonne-energie van het dak

Door grote zonneparken te ontwikkelen en beheren wil Sunrock een significante bijdrage leveren aan de energietransitie. Ze hebben de ambitie om alle daken van Nederlandse distributiecentra met zonnepanelen te beleggen. Op dit moment wordt er in Nederland 30 miljoen vierkante meter, ofwel 3000 hectare aan geschikt dak, nog niet gebruikt. En dat is zonde, want op die daken kun je 3 gigawatt kwijt.

Sunrock vindt het belangrijk dat mensen weten waar hun energie vandaan komt én dat energie zo lokaal mogelijk kan worden verkocht - precies wat Vandebron faciliteert. Daarom zijn Sunrock en Vandebron voor een aantal projecten een samenwerking aangegaan om zo samen zoveel mogelijk huishoudens van goeie energie te voorzien. Het eerste project is zonnepark Roodehaan: de energie die hier wordt opgewekt, verkoopt Sunrock via Vandebron.

Wil je meer weten over zonnepark Roodehaan en Sunrock? Kijk dan snel dit filmpje:

Wil je ook goeie energie van zonnepark Roodehaan uit Groningen? Dat kan! Kijk snel op onze website en meld je aan.

Isabelle Cannoo

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Wij presenteren: Onze nieuwe campagne met Jennifer Hoffman en haar bron Arie
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?