4 december 2017

Praten over klimaatverandering? Nee niks, gewoon doen!

Isabelle gaat de komende maanden aan de slag om haar leven te verduurzamen en deelt haar ervaringen met jou. Lees je mee?

Ze is ervan overtuigd dat iedereen een verschil kan én wil maken. Maar hoe begin je? Waar loop je tegenaan? En hoe snel kun je eigenlijk je eigen gedrag veranderen? Je leest het in deel 2 van deze serie.

gemiddelde leestijd: 4 minuten 

Stichting Klimaatgesprekken

In mijn vorige blog schreef ik dat ik meedoe aan de Klimaatgesprekken. Ja leuk, zul je misschien denken. We kunnen allemaal wel kletsen over het klimaat, maar dat zet nog geen zoden aan de dijk. Dat klopt. Daarom gaat het in deze gesprekken niet alleen over idealistische doelen, maar ook over wat je zelf kunt doen om je footprint te verkleinen. Gewoon vanuit huis, iedere dag. Én je leert hoe je het gesprek aangaat met mensen die niet geloven in klimaatverandering. Vaak is het lastig om anderen ervan te overtuigen dat er wel degelijk een verandering gaande is en dat we hier iets aan moeten doen.

Begin oktober ben ik gestart met deze cursus. De komende vijf maanden dompel ik mij onder in het thema klimaat. Ik ga er alles aan doen om mijn footprint zo klein mogelijk te maken en ik neem jullie mee op mijn duurzame reis. Dat zal echt niet meteen gemakkelijk zijn en ik zal ook tegen een boel ‘gewoontes’ aanlopen. En zoals je weet zijn gewoontes lastig te veranderen. Mijn doel is om me over een half jaar bewuster te zijn van mijn acties. En dat ik bepaalde dingen niet meer doe, omdat er gewoonweg betere en gezondere alternatieven zijn.

Energie in huis

Na de introductie praatten we in de tweede sessie over energie in huis. ‘Oh, hier weet ik alles al vanaf!’, is mijn eerste reactie. Ik werk immers bij een duurzame energieleverancier, waardoor ik elke dag met ‘goeie energie’ bezig ben. Kiezen voor een groene energieleverancier is een makkelijke en impactvolle stap om duurzaam bezig te zijn. Die kan ik in ieder geval afvinken.

Ik was al klant van Vandebron voordat ik er kwam werken. Het idee dat je je eigen energiebron kunt kiezen vond ik te gek. Daarnaast was de overstap super makkelijk. Het argument dat overstappen zo’n gedoe is, ging voor mij in ieder geval niet op. Natuurlijk is Vandebron niet de enige groene energieleverancier. Ben je benieuwd hoe groen jouw energieleverancier is? In dit onderzoek van Natuur&Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond lees je het.

Mijn energierekening is altijd al laag.  We wonen met z’n tweeën op met 50 m2 tussen andere huizen in, waardoor de verwarming eigenlijk nooit aan hoeft. Maar ik snap dat dit niet bij iedereen het geval is. De hoogte van je energieverbruik hangt onder meer af van je type huis, hoe goed je huis geïsoleerd is, hoeveel mensen er wonen en wat voor apparaten je gebruikt. Toch kan je overal met kleine veranderingen, grote resultaten bereiken.

Wist je bijvoorbeeld dat je tot 150 euro per jaar kunt besparen door je verwarming één graad te verlagen en ‘s nachts op 15 graden vast te zetten?

5 makkelijke dingen die ik heb geleerd en gedaan om mijn energieverbruik te verlagen:

  1. Ik ben mijn meeste wassen op 30 graden gaan wassen. Iets waar ik totaal niet over nadacht. Standaard stond de machine ingesteld op 40 graden en dat vond ik wel prima. Nu ruikt mijn was hetzelfde, zijn mijn kleren even schoon, maar verbruik ik veel minder energie. Tip: Door een was eens per maand op 90 graden te wassen, gaat je wasmachine langer mee. Andere tips om duurzamer te wassen vind je hier.

2. Ik zet de vaatwasser aan op eco-modus, waardoor deze niet hoger dan 50 graden afwast.

3. De gordijnen gaan in de winter ‘s avonds dicht. Scheelt een boel tocht. (Let er wel op dat de gordijnen niet over de verwarming heen hangen.)

4. Kapotte, traditionele lampen vervang ik voor led-lampen. Om te zorgen dat deze langer meegaan en minder energie verbruiken doe ik lichten uit op plekken waar ik niet ben.

5. Check je oude apparaten. Soms is het handiger om ze te vervangen voor een nieuw (zuinig) exemplaar dan de oude helemaal tot het einde te gebruiken, omdat een nieuw apparaat hetzelfde werk veel zuiniger kan doen.

Om nog meer inzicht te krijgen in onze woonsituatie heb ik een afspraak gemaakt met een energiecoach. Amsterdam stelt op dit moment voor 10.000 huishoudens een gratis energiecoach beschikbaar. Je gaat dan samen met deze adviseur kijken naar je huidige situatie en hoe je op een makkelijke manier je huis verder kunt verduurzamen.  Een van de makkelijke aanpassingen is je douchekop vervangen voor een duurzame variant. Niebla verkoopt een douchekop die tot 50% water bespaart. Op hun website kun je zelf checken hoeveel je kunt besparen, zowel aan water als in je portemonnee. ‘Win - win’, al zeg ik het zelf.

Wil je zelf ook inzicht in je energieverbruik? Doe dan mee met de Bespaar Challenge en zie meteen welke gewoontes de grootste energievreters zijn in huis. Wil je nog een stapje verder gaan? Check dan eens deze voorbeelden van Urgenda. Mensen die een normaal huis helemaal CO2-neutraal hebben gemaakt. Een voorbeeld bij uitstek van niet alleen praten, maar ook gewoon doen!

Het volgende Klimaatgesprek zal gaan over vervoer. Ik denk dat dat mijn grootste bottleneck is. Minder vlees eten vind ik prima, de verwarming lager zetten en minder kleren kopen ook. Maar die vakantie naar een zonnige bestemming is wel iets waar ik voor mijn gevoel niet zonder kan.

Of ik mezelf na het volgende gesprek nog in de spiegel kan kijken, lees je in mijn derde blog. 

Ook de andere blogs van Isabelle lezen? Dat kan!

Vliegen en het klimaat

In 5 stappen je footprint verkleinen

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
ImpactKlimaat